24 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže za ovu sedmicu…

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, predlažemo uz koje bismo se to naslove mogli da opustimo pod suncobranom na plaži, ali i da se s pogledom zabodenim u plavu beskonačnost – zapitamo spram stvarnosti u koju smo uronjeni.

U ovom trenutku Gijoma Musoa psihološki je triler sa potpuno neočekivanim završetkom. Liza sanja o tome da postane pozorišna glumica. Da bi mogla da plati studije dramskih umjetnosti, ona radi u malom baru na Menhetnu. Jedne večeri upoznaje Artura Kostela, mladog ljekara sa kojim odmah osjeti bliskost. Liza će učiniti sve da bi ga zavela. Artur i Liza će spojiti svoje sudbine kako bi izbjegli zamke koje im postavlja najnemilosrdiji od svih neprijatelja: vrijeme. Priča je ovo o jednom čovjeku koji provodi svoj život tražeći nju i jednoj ženi koja provodi svoj čekajući njega. Izdavač je Nova knjiga.

Taj trenutak sreće novi je roman Federika Moće koji govori o onom čarobnom času kad skupimo hrabrost da iskreno izgovorimo: „Volim te“. Niko je mlad, ironičan, dovitljiv. On ima samo jedan problem: djevojka Alesija ostavila ga je bez objašnjenja. On to ne može da prihvati: čitava godina divnih zaruka grubo je izbrisana. Srećom, tu je Ćićo, drug iz srednje škole – duhovit lik pun energije – koji ga vuče na zabave, večere i piće. Međutim, Nika stalno razdiru sumnje i kajanje, opterećuje ga loš odnos sa ocem, a sada je napušten, ostavljen i usamljen. Izdavač je Čarobna knjiga.

Roman Čuvaj me Vesne Dedić priča je u kojoj će se prepoznati svi koji vjeruju u ljubav i koji se trude da u očima onog koga vole budu bolji od samog sebe. Dvije glavne junakinje, medicinska sestra Marta i Jelena koja je poznati hirurg, susreću se na noćnom dežurstvu u trenutku kada je jedna prevarena i ostavljena, a druga zanesena očekivanjem velike ljubavi kakvu su imali njeni roditelji. Tu počinje priča poznata svim zaljubljenim, usamljenim, prevarenim i ostavljenim ženama, svoj usvojenoj djeci, te onima koji ne mogu da se izbore sa srušenim snovima o srećnoj porodici. Izdavač je Dedić.

Prostitucija kroz vekove
Prostitucija kroz vekove

Prednosti jednog marginalca svjetski je bestseler Stivena Šboskija. Priča je to o stasavanju glavnog junaka Čarlija, o prvim ljubavnim sastancima, porodičnim dramama, velikim i iskrenim prijateljstvima, seksu, drogama, ljudskim karakterima, ali je i svojevrstan vodič kroz intimnu istoriju pop muzike. Prednosti jednog marginalca jedna je od onih knjiga uz koje nam ne silazi osmijeh sa lica čak i kad obrađuje najozbiljnije probleme kroz koje adolescenti prolaze u svom odrastanju, na stazi koju niko ne prođe dva puta, i koja uvijek podrazumjeva neizvjesnu avanturu. Izdavač je Dereta.

Zabava za usput Sintije Kopland knjiga je u kojoj su opisane brojne aktivnosti koje djeca mogu upražnjavati bez obzira na vrijeme i mjesto. Ona nam nudi odgovore na pitanja: kako zabaviti dijete tokom dugih i dosadnih vožnji automobilom, kako dijete zabaviti dok se čeka na ljekarski pregled, dok se vrpolji u restoranu ili se stoji u kilometarskom redu u supermarketu? Autorka detaljno opisuje na stotine brzih i lakih igara i aktivnosti koje roditelji mogu u sekundi da izvuku iz rukava. Uz sve to, nikakvi posebni rekviziti nisu potrebni. Izdavač je Kreativni centar.

Pruga ka Jadranu
Pruga ka Jadranu

Pruga ka Jadranu Milića J. Milićevića predstavlja rezimiran prikaz pokušaja Srbije da se putem željeznice dokopa Jadrana i time prevaziđe jedan od usuda geografskog položaja, svoju potpunu omeđenost od morske obale. Autor nas vodi kroz dva vijeka dug vremenski period. On obuhvata period kad je željeznica u Srbiji predstavljala tek ideju, nastavlja kroz period od Berlinskog kongresa i sučeljavanja sa Austro-Ugarskom, preko novih pokušaja i planova, najprije u Kraljevini, potom socijalističkoj Jugoslaviji. Izlaganje se okončava izgradnjom pruge Beograd-Bar. Izdavač je Institut za srpsku kulturu.

Prostitucija kroz vekove Ivana Lazarevića knjiga je o najstarijem zanatu na svijetu. Obredna prostitucija pa i obredni seks spadaju u vrlo tajanstvene pojave. Ali, u stvari, tek je pojava novca u VII vijeku p.n.e. učinila prostituciju komercijalnim poduhvatom širih razmjera. Uostalom, novac, taj đavolski izum, čini da svaki posao pomalo liči na prostituciju. Dok god naše postupke ne budemo zasnivalu na ljubavi i bezuslovnom davanju prostitucija će biti na cijeni. Nije slučajno što danas ponuda i potražnja seksualnih usluga poprima epske razmjere. Izdavač je Srpsko bibliofilsko društvo.

I pored svoje opčinjenosti Mediteranom i grčkom kulturom Lorens Darel u knjizi Gorki limunovi Kipra daje trezven portret ovog ostrva nakon rata, sa osvrtima na čitavu njegovu istoriju i kulturno pamćenje. Autorova izrazita pripovjedačka snaga i talenat preobražavaju putopisne, istorijske i autobiografske elemente u književno djelo koje nije namijenjeno samo onima zainteresovanim za Kipar, već svim istinskim poštovaocima lijepe riječi. Mnoge istorijske ličnosti su tvrdile da putovanje i na istok i na zapad počinje upravo od Kipra. Izdavač je Karpos.

Virtualna istorija naziv je najnovijeg broja časopisa Gradac. Šta bi bilo da nije izbio Engleski građanski rat? Šta bi bilo da nije izbio američki Rat za nezavisnost? Šta bi bilo da Irska nikada nije podijeljenja, da se Britanija nije uključila u Prvi svjetski rat, da Hitler nije izvršio invaziju na Britaniju ili da je uspio da porazi Sovjetski Savez? Šta bi bilo da su Rusi pobijedili u Hladnom ratu, da je Kenedi ostao živ ili da nije bilo Gorbačova? Ovaj broj Gradca dakle obiluje sjajnim tekstovima koji nam pokušavaju dočarati šta bi se desilo da je istorija na nekom od sudbonosnih raskršća odlučila da krene nekim drugim putem.

11. Dani Knjižare So

Na Petrovdan, 12. jula, u narednu nedelju, promocijom kultne gastronomske Knjige o žućenici, počinju 11. Dani Knjižare So. Biće to prilika da proslavimo čak tri visoke književne nagrade koje su za roman „Jedro nade“ došle u Herceg Novi: nagrada „Borisav Stanković“, „Pečat vremena“ i „Branko Ćopić“.

Najčitanije