15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Aromatični kolač od prosa

Aromatični kolač od prosa
Aromatični kolač od prosa

Ovaj aromatični kolač sadrži sve okuse blagdana… Cimet, đumbir, klinčiće, rogač, čak i kokos… Svaki je zalogaj bogat mirisima i okusima, a priprema je prilično jednostavna.

S obzirom da imam dosta prijatelja koji ne smiju jesti gluten ili klasične kolače s puno šećera, pokušala sam napraviti neku varijantu koja bi im odgovarala i dobila ukusnu, sočnu štrucu, no vi ovaj kolač možete peći i u pravokutnoj tepsiji pa rezati na kocke.

Ukrasiti ga također možete po vlastitom ukusu – preliti čokoladom, šećernom glazurom ili samo posipati šećerom u prahu.

Pripremite:
  • 150 g prosa
  • 450 ml vode
  • sok i koricu jednog neprskanog limuna
  • 50 ml kokosova ulja
  • sladilo ili stevija u količini koja zamjenjuje 50 g šećera
  • 50 g krupno mljevenih lješnjaka
  • 50 g rogača u prahu
  • 70 g kokosova šećera
  • 1 žličicu cimeta
  • pola žličice đumbira
  • prstohvat soli
  • 1 žličicu praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 1 ribanu jabuku
Aromatični kolač od prosa
Za ukrašavanje:
  • 3 žlice smeđeg ili kokosovog šećera
  • sok pola neprskane naranče
  • pola neprskane naranče narezane na šnite
  • 3-4 klinčića
  • 1-2 štapića cimeta
Postupak:

U posudu debljeg dna stavite vodu, kokosovo ulje, sladilo, sok i koricu jednog limuna. Kada bude pred vrenje, dodajte proso i kuhajte ga 20-ak minuta. Stavite sa strane, da se malo ohladi.

Miksajte jaja i kokosov šećer, da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte začine, rogač i lješnjake pa sol,  prašak za pecivo i sodu. Zatim postupno dodavajte proso i na kraju umiješajte ribanu jabuku.

Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i u njega rasporedite smjesu. Pecite 60 minuta na 180C. Nakon 30-ak minuta kolač možete prekriti papirom za pečenje, da ne potamni prejako.

Kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu 15-ak minuta, a onda primite za papir za pečenje i prenesite ga na rešetku. Kolač je jako sočan pa pazite da vam ne pukne. Kasnije ga poklopite pladnjem i preokrenite.

U posudi na laganoj vatri otopite šećer, ali pripazite da vam ne zagori. Dodajte sok pola naranče, pažljivo, da se ne opečete. Miješajte i dodajte cimet i klinčiće. Stavite 3 šnite naranče, da se lagano krčkaju i zatim ih stavite na kolač.

Najčitanije