22.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi domaćin 9. Međunarodnog festivala horova: muzika okupila učesnike iz 12 država

Herceg Novi domaćin 9. Međunarodnog festivala horova: muzika okupila učesnike iz 12 država
Festival horova

U Herceg Novom je svečano otvoren 9. Međunarodni festival horova koji je okupio čak 24 hora različitih uzrasnih kategorija, a koji će tokom četvorodnevne svetkovine u našem gradu nastupiti na više lokacija u gradu. Ove godine, prvi put su stigli i učesnici iz Poljske i Grčke, a podršku organizaciji pružila je i Evropska horska asocijacija.

Sve njih u Herceg Novom je okupila muzika, najljepši i najčešći most među ljudima, kazala je osnivač i direktor festivala, Nađa Karadžić.

„Kada horovi iz raznih krajeva udruže svoje glasove, tada prepoznajemo radost zajedništva i stvori se univerzum koji ne poznaje granice. Magija horskog muziciranja podjednako je uzbudljiva i za izvođače i za publiku, a zvuk koji će ispuniti naše duše i svaki kutak ovog ambijenta, sigurno će učiniti čaroliju koja će da traje i da se pamti. U festivalskim danima koji su pred nama, biće zadovoljstvo slušati fantastične horove svih generacija koji su došli u Herceg Novi i koji će svojim glasovima, sjajnom energijom i ljubavi prema horskom pjevanju obogatiti i oplemeniti naš grad. Želim da se zahvalim horovima na velikom odzivu za učešće, time su potvrdili osnovni moto ove manifestacije, a to je spajanje, prijateljstvo, masovnost i ljepota horskog pjevanja“, poručila je Karadžić i zahvalila saradnicima, pokroviteljima Opštini Herceg Novi, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu turizma, JUK Herceg fest, crkvi Svetog Jeronima kao i svim sponzorima koji su omogućili realizaciju manifestacije.

Međunarodni festival horova na jedinstven način bogati kulturnu ponudu grada i države, kazao je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur i dodao da je zadovoljstvo što ova svečanost postaje tradicija u Herceg Novom i približava se deceniji postojanja.

„Herceg Novi je i opet centar susreta, inspiracije i saradnje za veliki broj učesnika iz različitih krajeva. Zato Festival, koji upravo otvaramo, predstavlja mnogo više od uživanja u muzici. To je most koji spaja narode i kulture kroz univerzalni jezik muzike koji svi razumijemo. Posebno je važno što su i ove godine, uz takmičarski i revijalni dio programa i različite žanrove muzike, organizovane brojne radionice koje će omogućiti razmjenu znanja i usavršavanje učesnika. Imamo čast i da čujemo omladinske horove, koji će svojim nastupima donijeti mladalačku energiju i entuzijazam“, istakao je Mustur.

Kako je kazao, kroz brojne manifestacije, među kojima je i Festival horova, Herceg Novi dokazuje da se kultura mora graditi jer je to jedini način da traje i stigne do svakog pojedinca.

Festival horova

„Njena snaga počiva u zajedništvu, ljubavi prema umjetnosti i predanosti tradiciji. Opština Herceg Novi će, kao i do sada, nastaviti da podržava sve one inicijative koje promovišu kulturne vrijednosti i doprinose povezivanju sa svijetom. Dragi učesnici, želim vam uspješan festival, da iz Herceg Novog ponesete lijepe uspomene i nova prijateljstva, a našim sugrađanima i gostima želim da uživaju u svakom tonu, svakom nastupu, i da osjete ono najbolje što muzika može da nam pruži“, kazao je Mustur otvorivši festival.

Pjesmom „Ima jedan grad na moru“ revijalno veče su u dvorani Park otvorili članovi Vokalne grupe Lira iz Herceg Novog, a potom su nastupili Dječiji hor „Čarobna nota“ iz Niša (dirigent Miljana Radivojević), Udruženje penzionera „Seniori“ iz Novog Sada (dirigent Marko Asurdžić), Akademski hor Petrozavodskog državnog Univerziteta iz ruskog Petrozavodskog (dirigent Nikolaj Matašin), Prvo pevačko društvo 1905 KUD „Abrašević“ iz Šapca (dirigent Nemanja Petrović), hor Univerziteta u poljskom Ščećinu (dirigent Ana Tarnovska), Djevojački hor „Aurin“ iz mađarskog Kečkemeta (dirigent Laslo Duranik), Vokalna grupa „Libero“ iz Leskovca (dirigent Miroljub Cvetković), KUD „Stiv Naumov“ iz Bitolja, (dirigent Ljiljana Trajkovska Dimevski), Mješoviti polifoni hor „Ligeia“ iz grčkog Grevena (dirigent Nikoleta Papazoglou) i Pop hor „Radio“ iz Novog Sada (dirigent Dušica Stojković).

Međunarodni festival horova Herceg Novi od osnivanja 2015. godine postao je prepoznatljiv ne samo u regionalnim, već i u širim međunarodnim okvirima. Njegov značaj prepoznala je i Evropska horska asocijacija, a ove godine je u Herceg Novom član Upravnog odbora Žeron Bejkers. On je i predsjednik žirija, a članovi su dr Milena Injac, dirigent, redovni profesor i dekan Fakulteta umetnosti u Nišu i dirigent Jasenka Ostojić, redovni profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a umjetnički direktor festivala je profesor doktor Jelena Cvetković Crvenica.

Najčitanije