18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje 76 godina od pogibije narodnih heroja

Krvavo kolo

U ponedjeljak 21.januara navršava se 76 godina od junačke pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića, Sava Ilića i prvoboraca Stijepa Šarenca, Danila Daša Pavičića, četiri najistaknutija člana MK KPJ Boke Kotorske.

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore,sa svojim udruženjima boraca NOR-a i antifašista Herceg Novi, Tivat i Kotor će obići mjesto pogibije na Podima kod Herceg Novog,položiti vijence i odati poštu ovim hrabrim ljudima.

21.januara 1943.godine preko 300 domaćih izdajnika,potpomognuti okupatorskim vojnicima su opkolili junake,koji su sa bombama u rukama,bez ikakvih izgleda za spas pokušali proboj i herojski pali za svoje ideale I slobodu svog naroda.

Veseleći se uspješnoj likvidaciji četvorice čelnih komunista I partizana,zagrljene su sluge okupatora na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom, oko mrtvih junaka, zaigrale sramotno kolo uz taktove okupatorskih bajoneta.

Hercegnovski fotograf, simpatizer KPJ, Luka Cirigović, fotografisao je kolo,koje je narod nazvao “Krvavo kolo”. Tako je nastao autentičan i upečatljiv document o izdajnicima.

Komemoracija će se održati 21.01.2019.godine sa početkom u 11 časova na mjestu pogibije na Podima i u 12 oo časova pored spomen kosturnice uz spomenik “BEZMETKOVIĆ”na Savini.

Najčitanije