20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Jadrolinija uvodi rezervacije mjesta na trajektu putem mobitela

Jadrolinija

Putniku koji ima kartu s rezervacijom mora biti omogućeno da se na trajekt ukrca točno u vrijeme za koje je kupio kartu. Međutim, u većini malih pristaništa nije moguće fizički u dvije kolone razdvojiti putnike s rezervacijom. Zbog toga su ovom mogućnošću obuhvaćene samo neke trajektne linije

Kupnja preko mobilnog telefona ili računala danas je nezaobilazan dio života. Digitalizacija je sveprisutna te umnogočemu olakšava život, rješava potrebe za čekanjem u redovima i slično. Ukorak sa suvremenim trendovima nacionalni brodar Jadrolinija razvija već nekoliko godina mogućnosti digitalnog plaćanja i kupovine karte. Naime, sa širenjem prodaje na internet u Jadroliniji su počeli 2013. godine.

U službi informatike u Jadroliniji, pojasnili su kako su te godine u Jadroliniji započeli s on-line prodajom karata. Tako su najprije na internetskoj platfomi u ponudi bile lokalne linije, točnije katamaranske. Riječ je bila o linijama za koje je uz prodanu kartu, bilo u mogućnosti i sačuvati mjesta, dakle o linijama na kojima je prodaja karte značila i automatsku rezervaciju sjedišta.

Pomorski ENC

S ovim pilot projektom je ustvari krenula kompletna modernizacija sustava prodaje u nacionalnom brodaru. Pola godine nakon što je pokrenut ovaj pilot projekt, krenulo se, naime, s kompletom prodajom karata preko interneta, ne samo katamaranske, a što se dakle, odnosilo na sve linije koje Jadrolinija održava na Jadranu, uključujući i međunarodne pomorske linije.

U tom je periodu napravljena migracija kompletnog informacijskog sustava te je uključenje web prodaje karata u ponudu, ustvari omogućilo iskorak i prema drugim agentima. Kako su pojasnili u Jadroliniji, postigli su komunikaciju prema prodajnim sustavima stranih agenata koji mogu prodavati Jadrolinijine karte on-line. Riječ je o promjerice Directferrys, Aferrys i ostalim platformama za on-line kupnju karata preko koje se karte mogu kupiti iz bilo kojeg dijela svijeta.

U Jadroliniji ističu kako je za uvođenje on-line poslovanja, trebalo uzeti u obzir određene specifičnosti, trebalo je voditi računa o problemima infrastrukture, dostupnosti interneta, kao i same infrastrukture u lukama. Na hrvatskoj obali radi se o otvorenim lukama, pri čemu su neka pristaništa u samim mjestima što su bila neka od ograničenja koja su trebala biti uzeta u obzir.

On-line prodaja karata za sve linije pokazala se dobro prihvaćenom među putnicima pa je u skladu s interesom napravljen i idući korak.

Najčitanije