25.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stare zanate sačuvati od zaborava

Stare zanate sačuvati od zaborava

Potrebna efikasnija i inovativnija podrška u očuvanju tradicionalnih zanata  i promovisanju ručno rađenih suvenira


“Brojne su žene svojim djelovanjem kroz istoriju, uticale na stvaranje baštine i kulturnog kapitala kojim danas raspolažemo i kojim se ponosimo. To je I razlog što stari zanati čine centralnu temu projekta kao i večerašnje izložbe koju je organizovala NVO Mare Mare”, kazala je Milena Šćekić u Spa galeriji Instituta Igalo otvarajući izložbu “Stari zanati čuvari kulturne baštine.

Ona je istakla da  je NVO Mare Mare omogućila  da se podsjetimo nekih vrijednih vještina i zanata koji su ne tako davno bili prisutni u skoro svim našim domovima i   po kojima su pojedina podneblja ostala zapamćena.

Stare zanate sačuvati od zaborava

“Nadamo se da ćemo tokom izložbe uspjeti da vam prenesemo iskustva i utiske sa ovih radionica i tako poticajno djelovati na lokalnu zajednicu, prije svega na institucije i organizacije u oblasti kulture i turizma,  u oživljavanju i široj primjeni proizvoda tradicionalnih zanata”, poručila je Šćekić.

Koordinatorka projekta Dubravka Raičević podsjetila je da NVO Mare Mare  projekat “Stari zanati čuvari kulturne baštine” realizje od jula prošle  do marta ove godine

“Projektom je obuhvaćeno 10 žena koje su u tokom prošlih 6 mjeseci kroz 32 radionice ručnog rada i 16 radionica  suvenira , koristeći  tehnike starih zanata – ručnog rada – šivenja, veza i heklanja izradilo preko 100 rukotvorina i suvenira.

Aktivnosti projekta su se odvijale u prostoru  NVO Mare Mare u Institutu Igalo koji je opremljen i prilagođen za izvođenje radionica ručnog rada”, objasnila je Raičević.

Posjetioci su  mogli  da vide torbe različitih namjena i dizajna, bookmarkere , manje i veće vrećice sa lavandom,  dizajnirane ribe, morske zvijezde, ptice, futrole za naočare  i navlake za ukrasne jastuke. Svi radovi  su inspirisani morem i nasljeđem Boke i Crne Gore.

Stare zanate sačuvati od zaborava

“Cilj projekta je povećana  informisanost javnosti o potrebi efikasnije i inovativnije podrške u očuvanju tradicionalnih zanata  i promovisanje ručno rađenih suvenira”, kazala je Raičević i istakla nesebičnu podršku donatora.

Izložba je organizovana u okviru projekta “Stari zanati čuvari kulturne baštine” implementira se u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na  Zapadnom Balkanu (ReLOaD)2, koji finansira Evropska unija, a koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)”. U Crnoj Gori ReLOaD 2 realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava, podijeljenih u pet klastera među kojima je “Coastal Mates” koji čine opštine Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije