15 C
Kotor

Slušaj online radio

Agencije za razvoj i zaštitu Orjena: Sačuvajmo šume od požara

Mountain bike dan na Orjenu

Poslednjih dana smo svjedoci zastrašujućih prizora u kojima vatrena stihija „guta“ šume u Crnoj Gori i širom Evrope. Stoga, iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, mole za dodatni oprez i poštovanje mjera koje su na snazi o zabrani loženja vatre na otvorenom.

Apeluju na građane da ne bacaju opuške od cigareta i ostali nerazgradivi, lako zapaljivi otpad.

-Upućujemo poseban apel svim izvođačima radova na putu Vrbanj -Orjen sedlo, privatnim vlasnicima šuma i ostalim ljubiteljima prirode koji se kreću ovom trasom, da poštuju saobraćajni znak o dozvoljenom kretanju vozilima isključivo do 2,5 tona. Ovaj put koji predstavlja svojevrsno umjetničko djelo, naše kulturno istorijsko naslijeđe ali i jedini protiv požarni put za Orjen, oštećen je i u veoma je lošem stanju na pojedinim dionicama.

Neophodna mu je hitna sanacija za šta smo uputili i zahtjev Opštini Herceg Novi. Poštovanje ove mjere je od izuzetnog značaja jer svako veće opterećenje od dozvoljenog, stvara nova oštećenja koja predstavljaju rizik po putnike i otežavaju kretanje vozila Službe zaštite i spasavanja-vatrogasnoj jedinici HN i zaštitarskoj službi parka.

Šume Orjena su pluća našeg grada ali i dom brojnih životinjskih vrsta. Budimo odgovorni, sačuvajmo sve prirodne i kulturno istorijske vrijednosti naše planine, poručju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Najčitanije