23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija pošumljavanja – posađeno je 200 sadnica divljeg šipka i 100 sadnica košćele

Sa akcije pošumljavanja

Opština Tivat u subotu je sprovela akciju pošumljavanja na lokalitetu u blizini nekadašnjeg odlagališta otpada na Grabovcu, u Krtolima na poluostrvu Luštica.

Akcija je raalizovana u saradnji sa Komunalnim preduzećem Tivat koje je objezbijedilo mehanizaciju, Omladinskim timom, Službom zaštite Opštine Tivat, dobrovoljnim vatrogasnim društvima “Krtoli”, “Tivat” i “Boka” i građanima-volonterima.

U sklopu akcije posađeno je 200 sadnica divljeg šipka (Punica granatum L.) i 100 sadnica košćele (Celtis australis L.), autohtonih vrsta koje su otporne na uslove sredine mikrolokacije i koje su već prisutne u sklopu vegetacije koja je zastupljena na širem području.

Sa akcije pošumljavanja

“Sadnice su sa busenom, starosti nekoliko godina. Vrijeme sadnje je usklađeno sa periodom kalendarske godine u kojem je, zbog listopadnog karaktera ovih biljnih vrsta, perioda fiziološkog mirovanja biljaka, kao i učestalijih padavina, najveća šansa da se sadnice uspješno prime i nastave da rastu. Pošumljavanjem ovog prostora teren će biti sačuvan od negativnog uticaja erozije.”- saopšteno je tim povodom juče iz lokalne uprave Tivta.

Izvor:S.L.

Najčitanije