17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Andrić kao najsnažnija kulturna spojnica Herceg Novog i Beograda

Dani Beograda u HN

“Dani Beograda” na 54. Prazniku mimoze u Herceg Novom počeli su Beogradskom spenzom i interaktivnom izložbom “Ivo Andrić – čovek iznad vremena” u Kući Iva Andrića. Nakon što su u foajeu dvorane „Park“ predstavljene ručno rađene umjetnine, dizajnerski predmeti i proizvodi poznatih beogradskih brendova domaće hrane i zanata, te upriličen nastup mladih igrača Umjetničkog centra Talija, uslijedilo je otvaranje izložbe posvećene čuvenom nobelovcu u njegovom domu na Toploj.

Interaktivnu izložbu, koja će trajati do 07. marta, zvanično je otvorila Marija Petrović ispred Muzeja grada Beograda, koja je istakla da su u ovoj postavci izložena prva izdanja djela “Na Drini ćuprija” i “Travnička hronika” sa originalnim rukopisima, te da je vrlo bitno osvrnuti se i na Andrićev diplomatski rad, budući da se radi o dvije decenije bogate diplomatske karijere koja se razvijala u 10 evropskih gradova.

“Napravili smo poseban osvrt i na Herceg Novi, odnosno na te izuzetno lijepe, možda najljepše godine njegovog privatnog života sa Milicom Babić, koje je proveo upravo u ovom gradu. Tu je živio, stvarao i radio, primjer je roman “Omer paša Latas” koji je objavljen posthumno i čiji originalni rukopis možete da vidite na ovoj postavci”, kazala je Petrović, a potom i izložbu zvanično proglasila otvorenom.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, podsjetio je da su u julu prošle godine u Andrićev dom na Toploj, vraćeni njegovi lični predmeti koji su sada dio stalne postavke „Andrićeve novske staze, lica i predjeli“.

Kuća Iva Andrića

„Danas želim da izrazim posebnu radost što će slika o Andrićevom životu i djelu narednih dana biti dopunjena dragocjenostima koje nam je za ovu izložbu ustupio Muzej grada Beograda. Nadam se da će čuvanje i poštovanje lika i djela Iva Andrića predstavljati snažnu osnovu dalje saradnje Beograda i Herceg Novog, kao i naših ustanova, Javne ustanove kulture „Herceg fest“ i Muzeja grada Beograda. Uz Zadužbinu Ive Andrića, sa kojom imamo potpisan protokol o saradnji, Muzej Beograda vidimo kao važnog partnera u misiji koje ja počela adaptacijom i revitalizacijom ovog znanja, a nastavlja se stalnim radom na obogaćivanju postavke. Drago mi je što naš cilj prepoznaje i priznaje veliki broj partnera, kao i javnost, a on je jasan i plemenit – da Andrićev dom na Toploj bude kuća života, prijatnih susreta i lijepih uspomena – sve ono što je ovo mjesto predstavljalo za samog nobelovca i njegovu Milicu“, poručio je potpredsjednik Opštine Herceg Novi.

Kako je kazala Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda, Kuća Iva Andrića je samo jedno mjesto – kulturna spojnica Herceg Novog i Beograda.

“Ovo je već šesta godina da imamo tu čast da organizujemo „Dane Beograda“ u Herceg Novom. Svake godine to činimo različitim programima, a ove godine smo odlučili da to učinimo kroz nekoliko segmenata. Jedan od njih je izložba u ovom divnom zdanju – u saradnji sa Muzejom grada Beograda predstavljamo jedan dio izložbe iz Kuće Iva Andrića u Beogradu u Kuću Iva Andrića, u Herceg Novi”, kazala je Stanković i zahvalila dugogodišnjim saradnicima JUK “Herceg fest” i Turističkoj organizaciji Herceg Novi, podsjetivši da je na nedavnom sajmu turizma u Beogradu zvanično produžen Protokol o saradnji dvije gradske turističke organizacije.

Dani Beograda u HN

“Dani Beograda” večeras će se nastaviti atmosferom i duhom čuvene boemske Skadarlije, uz starogradsku muziku, anegdote i nastup Skadarlijske dame, u pratnji dva skadarlijska orkestra i Umjetničkog centra Talija, a specijalitete će ove godine prirediti restoran Velika Skadarlija. Skadarlijsko veče u novskoj Gradskoj kafani zakazano je za 19 časova.

Takođe, u Parku mimoze nastupiće Vlada i Bajka od 20 časova, čuveni beogradski duo koji iza sebe ima pedeset godina zajedničkog umjetničkog rada.

Program koji na Praznik Mimoze Herceg Novi promoviše kulturnu i turističku ponudu Beograda, kao i veze koje postoje između ovog grada i Herceg Novog, organizuju Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest i Turistička organizacija Herceg Novi, u saradnji sa Turističkom organizacijom i Muzejom grada Beograda, a uz podršku partnera: JP Beogradske pijace, restorana Velika Skadarlija, Umjetničkog centra Talija i Gradska kafana Herceg Novi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije