12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO – Herceg Novi

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, poezije, istorije, gastronomije i knjiga za djecu.

Evropsko proleće Kaspara Kolinga Nilsena provokativna je i uzbudljiva distopijska vizija bliske budućnosti. Autor otvara pitanje da li se krećemo ka društvu segregacije, otupjelom na nasilje u kome je korist od tehnološkog napretka rezervisana samo za privilegovane. Kulminacija je migrantske krize u Danskoj. Muslimani žive u imigrantskim zonama pod strogim nadzorom, a danska vlada deportuje stotine hiljada nepoželjnih u izbjeglički grad izgrađen u Mozambiku. S druge strane ostrvo Loland pretvoreno je u idilično i strogo čuvano utočište gdje pripadnici elite uživaju u vještački poboljšanoj prirodi. Izdvač je Booka.

Apropo ničega iskrena je, duhovita i na momente komična autobiografija slavnog režisera, pisca i glumca Vudija Alena. Priču započinje od djetinjstva u Bruklinu i pisanja za različite šou-programe u prvim danima televizije kada je radio sa velikanima komedije,  Alen takođe opisuje teške trenutke dok je nastupao kao stand-up komičar prije nego što je stekao slavu i uspjeh jedinstvenim i dinamičnm stilom. Približava nam, naravno, i kako se otisnuo u svijet filmskog stvaralaštva sa komedijama poput Uzmi novac i bježi i dočarava cijelu svoju bogatu šezdesetogodišnju karijeru scenariste i režisera. Izdavač je Laguna.

Ponavljanje je roman autobiografskog karaktera jednog od najvećih filozofa svih vremena Serena Kjerkegora. Autor pokušava da objasni samom sebi šta je to sablasno što vremenom otkriva u svojoj kompleksnoj ličnosti, te da razjasni šta je to u njemu dobro, a šta loše. Koje su to negativne osobine koje utiču na to da ljudi moraju da ga trpe ako su duže vremena u njegovoj blizini. Izdavač je Lom.

Zidne novine zbirka je pjesama čuvenog kantautora Arsena Dedića. Arsenovo , samo naizgled ležerno pisanje, ima pokriće u dubokim ličnim iskustvima. Pjesme su mu prepoznatljivog  stila, prepune životnih slika i kreativne rimizacije. Kao da je ovom zbrikom predosjetio neprijattna vremena koja dolaze pa je karakteristična po nešto tamnijim i melanholičnijim tonovima. Nostalgično se osvrćući untrag piše „htio sam da me vole“, istovremeno razočarano ustanovivši „sve je ono pravo tako brzo prošlo“. S druge strane, stihom „heroj je umoran“ kao da priznaje da je došlo vrijeme kad se svode račini. Izdavač je Profil.

Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srbije knjiga je Momčila Petrovića koja nam donosi kratke i upečatljiva priče za koje većina čitalaca nikada nije čula niti je o njima išta znala. On nam daje odgovore na više nego zanimljiva pitanja: koje su porodice prije sto godina stekle kapital iskorišćavajući djecu kao robove, koji je svetac prodavao novine u Beogradu, da li je istina da je legendarni pisac bio saradnik okupatora Beograda u Prvom svjetskom ratu i na mnoga druga. Izdavač je Laguna.

Mrsni kuvar bez mesa priredila je monahinja Atanasija Rašić iz manastira Rukumija. Ono što je u kuvaru napisano i ilustorvano bez sumnje će biti od koristi pred nastupajuće praznike. Knjiga počinje receptima za  paštete: od tunjevine, od sardina, oraha i krompira, pašteta od pasulja. Uz to saznaćemo kako da napravimo sos od suncokreta i badema. Zatim dolaze razna jela od jaja; sa pečurkama, sirom, pečenom paprikom, potom pohovane tikvice, šnicle od krompira. Naučićemo spremati majonez od badema, kačamak i poparu na mlijeku. Što se tiče glavnog jela tu su recepti za riblju čorbu, supu od zeleni, musaku od karfiola i još mnogo toga. Izdavač je Kolor Pres.

Urnebesna biologija knjiga je za mlađe čitaoce koju su napisali Andreja Leskovac i Dragana Petrović Kosanović, a  ilustrovao Aleksandar Stošić. Iskustva biologa i drugih naučnika pokazuju da čitanju knjiga prethodi činjenica da čitalac najprije treba da bude živ. A kad smo već kod toga, eto biologije koja proučava svijet živih bića. Dakle, bez biologije nema ni čitanja. Iz ove knjige saznaćemo osnovne stvari o biologiji i biolozima, o ćelijama, klijanju biljaka te o zanimljivostima tipa zašto je ruža crvene boje. Naučićemo ponešto i o fotosintezi, o bojama godišnjih doba, o efektu staklene bašte i još mnogo toga. Izdavač je Laguna.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije