11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Arapi mogu prodati 144 stana u Porto Montenegru sa crnogorskim pasošima u budućem kompleksu Boka Place

animacija izgeda budućeg hotela Boka Place

Vlada Crne Gore prihvatila je zahtjev kompanije Adriatic Marinas-Porto Montenegro iz Tivta da se na „Listu priorotetnih projekata iz oblasti turizma“ u vrsti i projekat nastavka izgradnje komplaksa luksuznog nautičko-turističkog centra u Tivtu, njegovim novim kompleksom hotela i rezidencijalno –poslovnih objekatata nazvanim Boka Place.

Ulaskom na „Listu prioritetnih projekat“, njihovi investiotori dobijaju niz administrativno-fiskalnih povoljnosti za realizaciju tih projekata, a jedna od njih je mogućnost da oni koji u te projekte ulažu svoj novac, dobiju i crnogorsko državljanstvo. Rijelč je o dodjeli državljanstva „prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore”, a koji je među stranim investotorima u Crnoj Gori poznat kao CTBI (citizenskih by investment).

Pod razvojnim projektom u oblasti turizma podrazumijeva se izgradnja hotela/mješovitog kompleksa:. sa pet zvjezdica u primorskom regionu ili Glavnom gradu Podgorica ili najmanje četiri zvjezdice u sjevernom ili središnjem regionu, osim Glavnog grada Podgorica; za koji je neophodan minimum investicije u iznosu od 15miliona eura u primorskom regionu ili Glavnom gradu Podgorica ili minimum investicije u iznosu od 5 miliona eura u sjevernom ili središnjem regionu, osim Glavnog grada Podgorica;  koji će zapošljavati najmanje 80 zaposlenih u primorskom regionu ili Glavnom gradu Podgorica ili najmanje 25 zaposlenih u sjevernom ili središnjem regionu, osim Glavnog grada; te koji će imati najmanje 60 smještajnih jedinica u primorskom regionu ili Glavnom graduili najmanje 35 smještajnih jedinica u sjevernom ili središnjem regionu, osim Glavnog grada.

Do sada su na ovu listu uvršteni projekti izgradnje kondo hotela „Kolašin Resort&Spa“, „Breza“ i „Bjelasica 1450“ i „K16“ u Kolašinu, kondo hotela „Durmitor Hotel & Vilas“ na Žabljaku i kondo hotela „Kraljilina plaža“ u Miločeru.

Vlada je u četvrtak prihvatila i da se na Listu uvrsti i projekat izgradnje hotela „Boka Place“ Tivat po mješovitom obliku poslovanja, a koji joj je kandidovala kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro, odnosno njena kćerka-kompanija „PM 4.1“. Vlada je prihvatila argumentaciju Adriatic Marinasa da je njihov vlansik – državna investiciona korporacija Dubaija – ICD, prihvatila da finansira izgradnju ovog hotela čija se vrijednost procjenjuje na 43,67 miliona eura. Hotel ranga pet zvjezdica radiće po tzv. mješovitom obliku poslovanja (kondo), a imaće 240 smještajnih jeidnica i u njemu će biti otvoreno 96 novih radnih mjesta.

„Dostavljenim Biznis planom predviđeno je da će investitor, u skladu sa zakonom, u okviru posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore ponuditi na prodaju maksimalno 144 smještajne jedinice. Istovremeno, u prijavi je navedeno da je 15.11.2019. godine potpisan ugovor o upravljanju sa kompanijom Kerzner International, vodećom međunarodnom kompanijom koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću. Pomenuta kompanija je, između ostalog autor Brenda One&Only i Atlantis Resorta u Dubaiju.”- piše u odluci Vlade.

Kako je navedeno, Porto Montenegro raluna da će gradnju novog hotela početi do kraja ove godine, a završiti ga u drugom kvartalu 2023. dok je Biznis planom predvidio da se povrat te investicije desi u roku od osam godina od dana otvaranja hotela.

Hotel “Boka Place” je centralni je dio cijelog novog kompksa rezidencijalno-poslovnih objekata koje će Adriatic Marinas graditi uz Jadransku magistralu, u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu kompleksa Porto Montenegra, a koji će pored ostaloga, sadržati i apartmane za prodaju na tržištu, trgovine, kafiće, cinepleks bioskop i manji tržni centar, te par bazena i niz javnih sadržaja za sport i rekreaciju.

Najčitanije