19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Azil za pse prebukiran jer trenutno ima 226 pasa

Azil za pse Kavač

U azilu u Kavču trenutno se nalazi 226 pasa i taj broj je stalno otprilike toliki, što je za stotinu pasa više nego što su predviđeni kapaciteti koji su od 130 do 150 pasa, saopštio je za „Dan“ Mladen Lučić, direktor kotorskog Komunalnog preduzeća koje gazduje skloništem za zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih pasa.

Zbog sve većeg broja pasa, posebno štenadi, sadašnji gabarit azila nedovoljan je za komfor životinja, zbog čega se, kaže Lučić, Komunalno preduzeće obratilo opštinama Kotor i Tivat da, osim redovnih, izdvoje i dodatna sredstava za proširenje azila. Skupštine ovih dviju opština dale su saglasnost i izdvojile su po 40 hiljada eura budžetskih sredstava za proširenje azila, pa je nakon sprovedenih geoloških istraživanja izrađen glavni projekat i raspisan tender za izvođača radova.

–Tender za proširenje kapaciteta azila za 304 m2 neto površine, otvara se 5. marta. Proširenjem kapaciteta biće bolji komfor pasa. Naravno sve što je više pasa viši su i troškovi za hranu, gorivo, a tamo je sedmoro zaposlenih. Takođe, opštine Kotor i Tivat sada su povećale redovne donacije na godišnjem nivou na po 50 hiljada, a dugo godina bile su po 40 hiljada eura. Zahvaljujem odbornicima Skupština opština koji su prepoznali značaj i izglasali povećanje donacija – kazao je Lučić.

Sklonište za pse osnovano je odlukom opština Kotor i Tivat i na imanju kotorskog Komunalnog preduzeća u Kavču radi od 2010. godine. Na toj lokaciji nalazi se osam kaveza od 22,5 kvadrata i osam boksova od 13,5 kvadrata. Karantinski dio sa 20 kućica za prijem i dvorište za istrčavanje sa pomoćnim prostorijama čine ukupnu površinu od 348 kvadratnih metara.

– Sklonište, koje je napravljeno kao rezultat zajedničkog projekta tivatske i kotorske opštine, ispunjava sve potrebne uslove koje nalaže Veterinarska uprava Crne Gore (VUCG). Raspolažemo sa potrebnom opremom za hvatanje pasa i specijalnim vozilom, ali je neophodno konstantno raditi na osavremenjavanju opreme koja će doprinijeti efikasnijem radu. Služba za hvatanje pasa reaguje na svaki poziv građana – kaže šefica azila Sanja Marović.

Udomljeno više od 80 životinja

Prošle godine je udomljeno više od 80 kučića, što je rezultat brojnih akcija i učešća na raznim sajmovima i izložbama pasa.

– Svim školama i vrtićima na teritoriji opština Kotor i Tivat poslali smo dopis da mogu organizovano da dovedu djecu da vide pse, poigraju se sa njima, da bi to kao rezultat imalo određeni broj udomljavanja životinja. Otvorili smo i svoju fejsbuk stranicu. Azil ima sklopljen ugovor sa ovlaštenim veterinarskom ambulantom i obavljaju se redovni, a po potrebi i vanredni pregledi pasa. U sklopu azila imamo i prostoriju gdje se psi vakcinišu, sterilišu. Kompanija Porto Montenegro već je izdvojila sredstva za nabavku jednog polovnog vozila za potrebe azila, koje je nedavno i kupljeno – ističe Lučić.

/B.M./

Najčitanije