12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Beograd – Danas 20. godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Đinđić spmen ploča – Ilustracija – foto AA

U Beogradu će danas biti obilježena 20. godišnjica ubistva premijera Zorana Đinđića. Kako je najavljeno iz Vlade, premijerka Ana Brnabić i članovi njenog kabineta položiće u 10 časova vijence u dvorištu Vlade, na mjestu na kom je Đinđić ubijen.

Funkcioneri i aktivisti Demokratske stranke (DS) okupiće se kod Vukovog spomenika odakle će u 10.30 krenuti ka Novom groblju gdje će u Aleji zaslužnih građana položiti vijence na Đinđićev grob.

Vjence će u 13 časova položiti udovica ubijenog premijera, Ružica Đinđić i alumnisti Fondacije “Dr Zoran Đinđić”.

Predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Vlada je nekoliko sati poslije ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i dio pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji “Sablja” uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamjenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine.

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsjednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsjednika stranke.

Na tu funkciju biran je i jula 1998. i februara 2000. godine.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Poslije pobjede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsjednika Vlade januara 2001. godine.

Izvor:Beta

Najčitanije