24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Polaganjem vijenaca obilježena godišnjica Pobune mornara u Boki

Polaganje vijenaca – pobuna mornara

Polaganjem vijenaca danas je u Đenovićima obilježena godišnjica Pobune mornara u Boki Kotorskoj 1. februara 1918.

Vijenac je na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice položio predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović, na kuću Vrankovića kao mjesto pobune Dejan Verigo u ime hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice, a u more ga je spustio Glavni administrator Opštine Herceg Novi, Nenad Đorđević.

Polaganje vijenaca – pobuna mornara

Kako je Otović rekao, hrabri mornari različitih nacionalnosti su prije 104 godine podigli pobunu protiv nehumanih uslova koji su vladali na brodovima u sastavu mornarice Austrougarske monarhije, podstaknuti idejama Oktobarske revolucije.

„Oni su pokazali da se moraš boriti za ono u šta vjeruješ, a pobjeda će doći prije ili kasnije“, istakao je Otović i dodao da se polaganjem vijenaca čuva sjećanje na ovaj istorijski momenat, podvig mornara i njihovu spremnost na žrtvu.

Polaganje vijenaca – pobuna mornara

Događaju su prisustvovali predstavnici Mjesne zajednice Đenović, koja zajedno sa hercegnovskom podružnicom Bokeljske mornarice čuva tradiciju obilježavanja ovog datuma.

Polaganje vijenaca – pobuna mornara

Pobuna mornara u Boki kotorskoj odigrala se 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”.

U tom trenutku, Boka je bila dio Austrougarske i zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu.

Polaganje vijenaca – pobuna mornara

Toga dana, oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo je zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrugarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima.

Najčitanije