12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Biće pojačane inspekcijske kontrole

Boka Kotorska – Stoliv – foto Boka Ne

Ove godine će biti oko 60 inspektora ili čak više, tako da Uprava za inspekcijske poslove spremno dočekuje sezonu, saopšteno je iz te institucije.

Predstavnica Uprave za inspekcijske poslove, Irena Radusinović, kazala je da je trenutno u toku pravljenje plana pojačanog inspekcijskog nadzora.

Radusinović je, gostujući u emisiji Mreža na TVCG, kazala da je u prethodnoj godini zabilježeno preko 17,7 hiljada nepravilnosti, pri čemu je izdato preko 13,2 hiljade prekršajnih naloga, što govori da je izrečeno novčanih kazni približno pet miliona EUR, prenosi portal RTCG.

Inspektorka Uprave za bezbjednost hrane, Dragana Grbić, kazala je da će kontrola bezbjednosti hrane u objektima biti pojačana, te da će se kontrolisati higijena procesa i mikrobiloški kriterijumi za hranu sa ciljem bezbjedna hrana za sve korisnike tih objekata.

Grbić je navela da će u ovom periodu biti pojačane mjere kontrole bezbjednosti hrane u svim objektima.

Kontrolisaće se higijena procesa i mikrobiloški kriterijumi za hranu sa ciljem bezbjedna hrana za korisnike tih objekata.

“Higijena procesa podrazumijeva kontrolu uzimanja briseva, radnih povrsima, opreme koja se koristi za pripremu hrane i pića. Mikrobiloški kriterijumi podrazumijevaju kontrolu hrane, pod uslovom da je hrana koja je opremljena u taj objekat za dalju pripremu, obradu i posluživanje već prošla kontrolu”, kazala je Grbić.

Ona je navela da je veliki problem što je ima malo doktora veterinarske medicine.

“U javnoj upravi ima 22 zaposlena doktora veterinarske medicine, to svakako nije dovoljno”, kazala je Grbić.

U narednom periodu fokus je, kako ističe, bezbjedna hrana, temeperaturni režimi, prijem-obučenost zaposlenih.

Kazne su, kako je navela, različite za one koji ne rade kako treba.

“Kada bude pojačana sezona i veliki priliv gostiju, moraćemo nekome i da zabranimo rad”, poručila je Grbić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije