21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela – Konzorcijum će transformisati lokaciju u kompaniju za remont i popravku superjahti

Bijela

Razvoj kompanpanije za remont i popravu superjahti u Bijeloj je zahtjevan poduhvat, ali konačni benefiti za privredu Crne Gore će biti značajni, jer se očekuje da će se preko 300 ljudi ponovo zaposliti u industriji brodogradnje. Bijela, odnosno Herceg Novi, je istorijska postojbina ovog industrijskog sektora u Crnoj Gori, a sa ovim projektom region će opet pružati priznate usluge ove vrste čitavom mediteranskom pomorskom tržištu- poručili su danas iz Porto Montenegra.

Konzorcijum kojeg čine Adriatic Marinas, kompanija što realizuje projekat izgradnje i upravljanja marinom za superjahte Porto Montenegro, i Damen, kompanija koja se na globalnom nivou bavi izgradnjom brodova i superjahti, u saradnji sa Vladom Crne Gore, od 2012. godine radi na razvojnim planovima u cilju transformacije  nekadašnjeg brodogradilišta Bijela u Bokokotoskom zalivu, Crna Gora.

Nedavna finalizacija tehničkih istraživanja i zaključenje ugovora od strane Vlade Crne Gore i Svjetske banke za remedijaciju lokacije omogućili su potpisivanje Koncesionog ugovora za brodogradilišnu luku 30. novembra ove godine. Završetak remedijacije se očekuje početkom 2020. godine, a Konzorcijum će, tokom narednih 12 mjeseci, raditi na razvoju kompanije za remont i popravku superjahti – saopšteno je danas iz Porto Montenegra.

„Planiranje zapošljavanja i obuke putem kredibilne obuke kadrova koju Damen sprovodi putem svoje globalne mreže brodogradilišta već se realizuje. Takođe se radi na planovima za izgradnju nove najmodernije opreme za podizanje plovila iz vode i za njihovu popravku, koja će se dovesti u brodogradilište nakon završetka radova na remedijaciji.  U međuvremenu, nadamo se da će se postići privremeni dogovori sa Vladom i kompanijom Valgo koja radi na izvođenju radova na remedijaciji, kako bismo mogli da započnemo ranije obavljanje remonta jahti na zapadnom dijelu lokacije u Bijeloj. Te preliminarne aktivnosti bi mogle započeti već u zimu 2019/20. godine“-poručuju iz menadžementa Porto Montenegra.

Potpisivanje Ugovora o koncesiji za Brodogradiliste Bijela

„Današnji dan označava početak nove faze života brodogradilišta Bijela – naš cilj je da zajedno sa partnerima, osiguramo dugoročan uspjeh djelatnosti održavanja i remonta jahti u Crnoj Gori. Velika baza klijenata u Porto Montenegru zajedno sa iskustvom i znanjem Damen Grupe u oblasti održavanja i remonta jahti će doprinijeti uspjehu ovog poslovnog poduhvata. Imajući u vidu trenutno stanje u kojem se brodogradilište nalazi, ispred nas je period izazova. Međutim, uz stalnu apsolutnu pomoć Vlade i u saradnji sa našim ozbiljnim partnerom i lokalnom zajednicom, naš cilj je da oživimo poslovne uspjehe  brodogradilišta, povećamo zaposlenost i iskoristimo odgovarajuće komercijalne mogućnosto kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou koje će doprinijeti da se ponovo izgradi ozbiljno brodogradilište.“- istakao je Rene Berkvens, izvšrni direktor Damen-a.

Izvršni direktor Adriatic Marinasa David Margason je istakao da         timovi dviju kompanija već duće vrijeme zajedno sa Vladom rade na realizaciji ovog „zahtjevnog i uzbudljivog projekta“.

„Zadovoljstvo nam je da smo uradili veliki korak i vjerujemo da je ovaj poduhvat idealan primjer kako će crnogorski brzorastući turizam i nautička industrija ponovo dovesti do stvaranja radnih mjesta u povezanim kreativnim i proizvodnim industrijama, što će dovesti do velikih, integrisanih i održivih mogućnosti zaposlenja za buduće generacije u Crnoj Gori.“- zaključio je Margason.

Izvor:S.L

Najčitanije