16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijeljani poručuju – Veliki dok zasijao u Litvaniji

Dok u Litvaniji

Od avgusta 2017.  godine navikavamo se na novu vizuru Bijele, bez dokova i brodova.  S tugom su ispraćeni i veliki i mali dok, a onda je vrijeme učinilo svoje pa je većina navikla  na novi izgled ovog mjesta, a  mnogi su i zaboravili veliki dok na kome su  punih 40 godina u Jadranskom brodogradilištu Bijela  remontovani brodovi  iz cijelog svijeta.

Podsjetićemo, ovaj gigant prodat je 2016. godine litvanskoj  kompaniji „AB Vakaru Laivu Gamykla“ za 11 miliona eura, a Bijelu je napustio 5. avgusta naredne godine.

Odlazak doka iz Bijele – foto Boka News

Složenu operaciju ukrcaja na  specijalni holandski brod za prevoz teških tereta “Dockwise Vanguard”  prije dvije godine sa tugom su pratili ne samo nekadašnji radnici ovog preduzeća nego i mještani.

Da ima i onih koji prate  i dalje “sudbinu” bjelskog doka uvjerili smo se nedavno jer je na FB stranici  Bijela i Bijeljani  objavljen tekst preuzet sa stranice  “The Western Shipyard Group” odnosno najveće brodsko-inženjerske kompanije u Litvaniji, gdje je dok opet zasijao u punom sjaju.

Dok u Litvaniji

-Sa zadovoljstvom možemo da objavimo da je najveći plutajući dok u Baltičkim državama konačno modernizovan i doveden u Klaipedu. Gigant, dug 235 i širok 45 m, vezan je na pristaništu kompanije “Zapadno Baltičko brodogradilište”, gdje čeka završetak razvoja infrastrukture u zalivu Malku – navedeno je na stranici kompanije iz koje poručuju i da će veliki dok „postati  glavni generator ulaganja, otvarajući prilike ne samo za nekoliko stotina novih radnih mesta, već i za novu dodanu vrijednost za klijente grupe kompanija, samu kompaniju, luku Klaipeda, grad i Litvaniju u cijelini”.

Izvor:Radio HN

Najčitanije