19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bivši podmorničari od Ministarstva odbrane dobili kancelariju u Tivtu

Sa susreta podmorničara u Tivtu

Vlada Crne Gore prihvatila je predlog Ministarstva odbrane i odlučila da NVO „Podmorničar“ iz Tivta besplatno ustupi na korišćenje jedan od polovnih prostora u vlasništvu Ministarstva odbrane u tom gradu.

Riječ je o poslovnom prostru povrpine 16 kvadrata u prizemlju jedne od vojnih stambenih zgrada u Zagrebačkoj ulici u naselju Seljanovo. NVO „Podmorničar“ okuplja bivše vojne vetetane – pripadnike 88. Flotile podmornica nekadašnje JRM, a koji danas ćžive u Crnoj Gori. Jedno je od ukupno četiri udruženja bivpih jugoslovenskih podmorničara, a koja sjedišta osim u Tivtu, imaju i u Beogradu, Ljubljani i Puli i međusobno izuzetno dobro sarađuju.

U odluci Vlade stoji da je Udruženje „Podmorničar“ dobrovoljno, i neprofitabilno i cilj mu je naučno i stručno istraživanje podmorničarstva, razvoj i njegovanje tradicije podmorničarstva, razvijanje svijesti o sadržini i zaštiti ekoloških i ljudskih prava u toj oblasti, kao i težnja da aplicira za organizaciju Svjetskog kongresa podmorničkih veterana u Tivtu u narednom periodu.

“Za ostvarivanje svojih ciljeva Udruženju je potrebna prostorija za rad, a u predmetni poslovni prostor od 16 m² uložili bi značajna sredstva u opremanje i uređenje i time spriječili njegovu dalju devastaciju”- saopštila je Vlada koja će na taj način “skućiti” jedno od najmasovnijih i najaktivnijih udruženja vojnih veterana u državi.

Sa susreta podmorničara u Tivtu

NVO “Podmorničar” do sada nije imala prostorije za rad a njeni članovi okupljali su se najčešće u prostorijama Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu gdje su i nekadašnje dvije podmornice na kojima su ti veteran plovili i služili, sada izložene kao muzejski eksponati.

Izvor:S.L

Najčitanije