21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Sloveniji patentirana nova tehnologija za maslinovo ulje s 30 posto više antioksidansa

Maslina – foto Pixbay
Slovenski maslinar iz Izole uspio je patentirati nov način presanja maslina, bez njihova zagrijavanja, što rezultira većom trajnošću ulja i većim sadržajem antioksidansa

Riječ je o  novom sistemu presanja i prerade maslina koji se razlikuje od klasičnog načina hladnog presanja kod kojega se ulje zagrijava do 27 stepeni Celzijusa, kazao je na konferenciji za novinare izolski maslinar Beno Bajda, vlasnik ekološke uljare Torkla, kojemu je u razvoju sistema prešanja pomagao elektroničar Milenko Sekulič.

Kako je objasnio, osnovna ideja od koje je krenuo prije nekoliko godina bila je da se u preradi maslina molekule maslinova ulja iz samih stanica izdvajaju pomoću ultrazvuka i bez zagrijavanja

Nakon što je nova tehnoloigija razvijena, primijenio ju je u svojoj uljari, a sada i patentirao pri slovenskom uredu za patente i inovacije pa će je moći koristiti i drugi.

Nakon pet godina rada, uspjeli smo na presu za masline instalirati posebne elemente koji proizvode ultrazvuk. To omogućuje otvaranje opni stanica, a time i odvajanje molekula ulja od ostalog dijela mase pa je u našem ulju 30 posto antioksidansa više nego u ulju dobivenom klasičnim načinom hladnog presanja, kazao je Bajda.

Prema njegovim riječima, to znači da više nije potrebna termička obrada maslina, postotak antioksidansa u ulju je bitno veći, a time i kvaliteta ulja. Usto, postupak prerade maslina u ulje skraćuje se za 15 minuta, a ulje je trajnije i duže održava svoja svojstva, kazao je Bajda.

Ovih dana on je uspio dobiti pravo patenta na novu tehnologiju od slovenskog ureda za patente, a u toku je i postupak testiranja i provjere nove tehnologije na međunarodnoj razini.

Bajda kaže da svoje inovativno i zdravije maslinovo ulje sada prodaje ljekarnama i specijaliziranim eko-trgovinama.

Trenutačno proizvodi oko dvije tone takvog ulja, čija je cijena samo malo viša od cijene klasičnog ulja dobivenog tehnologijom hladnog presanja.

Najčitanije