16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Boka – tvrđava i baza”

Engleski brodovi u Tivtu

Izložba dokumentarnih fotografija “Boka – tvrđava i baza” autora istoričara Dražena Jovanovića, biće otvorena u petak 15. juna u 19 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Monteegra u Tivtu.

Izložba prikazuje turbulentnu i interesantnu istoriju Boke Kotorske kao vojne baze u drugoj polovini XIX i tokom XX vijeka. Na njoj će biti prikazane fotografije starih utvrđenja, ali i brodova koji su obilježili ovu epohu.

“Poseban osvrt priče biće na mještane koji su ispisali lokalnu istoriju ovog perioda. To je sažeta šetnja kroz vojno-pomorsku istoriju XX vijeka koja bi trebala da približi bogat dio lokalnog, ali i šireg, istorijskog nasljeđa – posjetioci će se upoznati sa vojnim bazama, primorskim tvrđavama, ali i glavnim logističko-operativnim bazama na istočnoj obali Jadran”- ističe autor Dražen Jovanović.

Svečanim koktelom na platou pred Zbirkom pomorskog nasljeđa, biće inaugurisan i njen najnoviji muzejski eksponat – brod oldajmer, motorna barkasa BM-58 “Barbara”.

Brod Barbara

Ona je je pripadala nekadašnjem vojnom brodogradilištu Arsenal iz Tivta i od 1951. godine, decenijama koje su slijedile, prevozila radnike i građane duž obala zaliva Boke, na liniji od Risna do Tivta, pa su mnogi žitelji Boke njome putovali u školu, na zanat ili posao.

Zbirka pomorskog nasljeđa, podmornice “Heroj” i  “Una”, renovirani sinhro lift i sada brod “Barbara”, predstavljaju svojevrsni omaž industrijskoj nautičkoj istorijii i nekadašnjem Arsenalu.

Najčitanije