9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski Vranac vodeći vinski brand u BiH

Plantaže – vranac podrum Šipčanik
Udio domaćih vinara u Bosni i Hercegovini blago je povećan u 2017. godini, uglavnom zahvaljujući prodoru novih igrača.
Vodeći brand ostao je crnogorski Vranac proizvođača 13. juli Plantaže, koji ima snažnu tradiciju koja seže natrag u ex-jugoslavenska vremena, navodi Euromonitor u analizi vinskog tržišta BiH u prošloj godini, izvještava Indikator.ba.
Prema ovoj analitičkoj kući, broj vinara u Bosni i Hercegovini porastao je naglo tokom posmatranog razdoblja. Budući da su potrošači postali obrazovaniji i spremni kupiti kvalitetnija vina, kategorija je postala sve atraktivnija za male nezavisne proizvođače s niskim kapacitetom proizvodnje, ali s naglaskom na kvaliteti. -Bosna i Hercegovina i Balkan u cjelini sve više dobivaju reputaciju u proizvodnji vina u regiji. Tradicionalno, regionalna i domaća vina dominirala su u prodaji u Bosni i Hercegovini, ali fokus je bio prvenstveno na volumenu, a posljednjih desetak godina bilježi se pomak prema kvaliteti, ocjenjuje Euromonitor.
Tokom posmatranog razdoblja prodaja vina u Bosni i Hercegovini bilježi solidan rast. Međutim, došlo je i do povećanja nezakonite trgovine.
Champagne je, prema Euromonitoru, imao najbolju izvedbu u kategoriju vina u Bosni i Hercegovini 2017. godine, bilježeći dvocifreni rast ukupnog volumena ali sa vrlo niske baze. Champagne trenutno ostaje niša, jer je luksuzni proizvod koji je pristupačan samo iznimno maloj grupi potrošača ali koja, što je još važnije, želi pokazati svoj elitni status.

 

Sve veća popularnost vina jedan je od najvećih trendova alkoholnih pića u Bosni i Hercegovini na kraju razdoblja, pri čemu je to kategorija koja bilježi najveći rast ukupnog volumena tokom perioda 2012.-2017. Ovaj trend prvenstveno gonjen je kontinuiranim razvojem domaće i regionalne industrije vinarstva, što je pak potaknulo edukaciju domaćih potrošača te pokrenulo zanimanje za vinogradarstvo i kulturu ispijanja vina.

Najčitanije