16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica – Malom admiralu, Karlu Marjana Ribici produžen mandat do 2022.

Lode 2020. Mali admiral Karlo Ribica – foto Boka News

Bokeljska mornarica je osnovana 13. januara 809 godine , prilikom dolaska relikvija svetog mučenika Tripuna u Kotor.  U skladu sa tradicijom i sa Statutom Bokeljske mornarice na taj dan  Admiralat na predlog Upravnog odbora Mornarice imenuje malog admirala, dječaka starosti od 7 do 12 godina čiji mandat traje godinu dana.

Imajući u vidu vanredne okolnosti uslovljene pandemijom, Admiralat Mornarice je odlučio  na današnjoj sjednici da ove godine ne izabere novog malog admirala već da produži mandat prošlogodišnjem, Karlu Marjana Ribici, do 13. januara 2022.

Pri tome je uzeto u obzir da u toku prošle godine mali admiral, kao i Glavni odred Mornarice, zbog pandemije nije nastupao na  većini Statutom predviđenih manifestacija

Mali admiral je simbol podmlađivanja Mornarice a njegov glavni zadatak  je , pored toga što učestvuje u nastupima Glavnog odreda  prateći admirala, da 27. januara sa lođe katedrale u Kotoru izgovori pohvale- lode svetom Tripunu. Mali admiral se bira iz porodica koje imaju pomorsku tradiciju i čiji su članovi vezani za Bokeljsku mornaricu.

Institucija maloga admirala postoji od srednjeg vijeka, a sigurno od XV vijeka, iako se tada nije tako nazivao. Smatralo se da je samo dječak toga uzrasta bez velikih grijeha i dostojan da izgovori pohvale svetome Tripunu, zaštitniku Kotora.

U periodi od 1947. do 1990., kada je  komunistički režim odvojio Bokeljsku mornaricu od njenih vjerskih tradicija  mali admirali nijesu  izgovarali pohvale svecu. Konačno je 1990. ponovo obnovljeno učešće Mornarice u proslavi Tripundana , izabran je  mali admiral Frano Milošević koji je izgovorio pohvale i do danas je ta drevna  tradicija nastavljena , regulisana inoviranim Statutom.

Najčitanije