17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Božović: Kružni tok u centru Tivta promašena investicija

Kružni tok sporna rješenja

Grupa birača „GORAN BOŽOVIĆ – ČASNO I ODGOVORNO ZA BOLJI TIVAT“ tvrdi da upravo završeni kružni tok u centru Tivta, sa preko dva mjeseca kašnjenja, neće rasteretiti saobraćajne gužve u ljetnjoj sezoni, niti će olakšati uključenje vozila iz centra grada na magistralni put, naprotiv.

„Osim toga što je posao trebalo da bude završen u februaru mjesecu, ovaj kružni tok koštao je Tivćane 305 hiljada eura, i predstavlja promašenu investiciju. Nevjerovatno je da je neko „stručan“ mogao projektovati ovakav saobraćajni galimatijas, koji sadrži niz potencijalno vrlo opasnih i potpuno nelogičnih saobraćajnih rješenja, a koja će biti vrlo skupo popravljati. Kao očigledno problematično rješenje ističemo uključenje u kružni tok ulicom II Dalmatinske brigade (ulica od Opštine), đe je neophodno preći preko dvije trake suprotnog smjera koje su izašle iz kružnog toka“ naglašava Goran Božović, nosilac liste.

Božović navodi da će se potpuno bespotrebnim pješačkim prelazima ka suvišnom „usukanom“ trotoaru, koji vodi „ni otkuda za niđe“, samo dodatno usporiti magistralni saobraćaj i ugroziti bezbjednost.

Sporno uključenje

„Sama činjenica da je u Tivtu izgrađen prvi kružni tok nije dovoljna za zadovoljstvo, dragi građani. I najmanje je važno da li nam se estetski dopada ili ne. Logika nalaže da postoji mnogo kriterijuma na osnovu kojih se evaluira izgradnja kružnog toka, kao što su funkcionalnost, opravdanost, saobraćajna rješenja, isplativost, i mnoštvo drugih, đe je estetika na zadnjem mjestu. Oduševljenje dijela građanstva novim kružnim tokom u Tivtu je potvrda da u našem društvu odsustvo promišljanja postaje standard, da površnost uzima maha, te da se propagandno plasirana irelevantna argumentacija i zamjena teza prihvata nekritički“ naglašava Božović.

Takođe, u ovoj grupi građana smatraju da izgradnju bulevara kroz centar grada, koji lokalna vlast najavljuje iz izbora u izbore, više nije moguće realizovati jer zgrade uz magistralu niču non stop.

„Smatramo da je izgradnja bulevara kroz centar, u svjetlu novih okolnosti prekomjerne gradnje tik uz magistralu, prosto nemoguća, niti bi to bilo isplativo. Smatramo da je najbolje moguće rješenje rasterećivanja saobraćajne gužve u Tivtu izgradnja zaobilaznice, na čemu je potrebno raditi godinama, a početi odmah. Paralelno sa radom na zaobilaznici potrebno je graditi alternativne puteve kroz naselja paralelno sa magistralom, sa gornje strane, što je vrlo realno, lakše i brže ostvarivo od izgradnje zaobilaznice. Gradu je mreža alternativnih puteva prijeko potrebna, i u značajnoj mjeri bi poboljšala kako kvalitet života građana, tako i kvalitet turističke ponude, dok bi izgradnjom zaobilaznice putna infrastruktura bila zaokružena.“ prijedlaže Božović.

Božović navodi da bi bilo mnogo korisnije da je ovaj zalud potrošeni novac iskorišćen za izgradnju i rekonstrukciju postojećih lokalnih puteva od kojih su neki u katastrofalnom stanju, kao što je ulica Pod kuk u kojoj živi sadašnji i dva bivša gradonačelnika Tivta, ili ulica Cacovo, koja se počela graditi mnogo prije autoputa koji će se, sve su prilike, prije završiti.

„Nevjerovatna je činjenica da trenutna lokalna vlast na čelu sa g-dinom Kusovcem, nije sposobna niti jedan jedini projekat uraditi po planu da valja, i to zaista postaje svojevrsna tragikomedija, pa bi bilo najbolje da ne rade ništa, jer samo prave štetu čim na nešto pomisle, a kamoli čega se dohvate. Svakako su na račun pandemije Covid-19 nezasluženo i dalje tu đe jesu, nadamo se ne još dugo“ zaključuje Božović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije