20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorci poručuju: Kako se iskrcati sa broda, podjednako je važno pitanje kao i kako se ukrcati

Kruzer Foto: AA/Ilustracija

„Tri posljednja broda za krstarenje koji plove s putnicima pristat će danas u luke – a jedan je imao i odiseju“, javio je BBC prošle sedmice, „Posljednji kruzeri na Zemlji napokon dolaze kući“. „MSC Magnifica napustila je Evropu u januaru, a bila je na drugom kraju svijeta kada su se luke počele zatvarati. Kako nigdje nije mogao otići, brod u vlasništvu švicarske kompanije krenuo je na dug put kući. Njegovi putnici, naviknuti pristajati u novu luku svakih nekoliko dana, zadnji put su bili na kopnu prije šest sedmica“, samo su neke od vijesti koje su prethodnih dana i sedmica stizale do nas.

Međutim, nakon iskrcaja turista sa kruzera postavlja se pitanje što se dešava sa posadom, kako se iskrcati kako se vratiti doma, posebno kada su u pitanju pomorci iz Crne Gore?

U našu redakciju stigao je email pomorca M.F. (ime poznato redakciji), kao reakcija na tekst „Pomorci iz CG kreću ka evropskim lukama…“, u kome između ostalog poručuje da je podjednako važno ukrcati tri pomorca kao i vratiti njih 180 koji su trenutno na kruzerima u SAD-u.

„Trenutno na brodovima kompanije Royal C i Celebrity Cruises, nalazi se ukupno180 državljana Crne Gore, članova posade, koji su zarobljeni na brodovima duž obale SAD-a već skoro dva mjeseca. U karantinu i kabinskoj izolaciju smo proveli 23 dana, sada imamo mogućnost da pođemo do Crew menze na ručak u vremenskom intervalu od pola sata. Od dana 25. aprila nemamo novčanu naknadu. Kontaktirali smo Ambasadu Crne Gore u SAD-u oko iskrcaja ali kako je CDC agencija SAD koja se bavi tranzitom pomoraca kroz SAD zabranila iskrcaj sa bilo koga kruzera mi smo ostali zaboravljeni. Od kada smo se javili ambasadi već skoro mjesec dana dobijamo odgovore „da ni jača zemlja ne bi mogla da uradi ništa po tom pitanju u ovom trenutku“. Prema nekim glasinama trebalo bi da se vratimo u Crnu Goru čarter letovima kompanije Royal Caribbean. Ostaje da se nadamo da će tako biti…“ – piše nam pomorac M.F.

Tim povodom kontaktirali smo kapetana Janka Milutin iz Udruženja pomorskih kapetana koji je za Boka News kazao:

„Blokada iskrcaja pomoraca iz Crne Gore je jedan od problema sa koji se susrećemo svakodnevno. Razlozi su u blokiranim lukama i granicama u mnogim državama širom svijeta zbog pandemije korona virusa. Veliki broj pomoraca se ne može iskrcati, iako su im ugovori istekli. Svakodnevno nas neko kontaktira. U kontaktu smo sa Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i pokušavamo probleme iskrcaja i ukrcaja riješiti.

Želim poručiti da pomorci nisu prepušteni sami sebi, pozivam ih da direktno kontaktiraju naše Udruženje pomorskih kapetana putem emaila, info@captainsmontenegro.me, Unije pomoraca info@unijapomoraca.com ili naše ambasade u državama gdje se trenutno nalaze.

Važno je da doputuju do glavnog evropskog avio čvorišta Franfurkta odakle se u kordinaciji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva realizuju letovi za Crnu Goru, povratak kući…“ – kazao nam je kapetan Janko Milutin.

Izvor:M.M.

Najčitanije