18 C
Kotor

Slušaj online radio

British Airways ponovno odgodio letove za Hrvatsku

British airways foto HINA/ Miroslav LELAS/

British Airways ponovno odgađa početak prometovanja na linijama iz Londona prema hrvatskim zračnim lukama.
Na snazi su još uvijek restriktivne mjere koje zapravo priječe veći broj putnika između dvije zemlje, što direktno utječe i na aviokompanije koje prometuju na direktnim linijama između zračnih luka u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Unatoč mjerama, iz Londona prema Hrvatskoj prometuje veći broj aviokompanija, no ne i British Airways.

Od 17. maja turistička putovanja u UK više nisu ilegalna, na snagu je stupio tzv. „sustav semafora“ za međunarodna putovanja koji kategorizira države na „zelene“, „žute“ i „crvene“. Republika Hrvatska je trenutno na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja, te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana).

Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na Covid-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika). Navedene mjere odnose se i na navijače koji planiraju dolazak na utakmice Europskog nogometnog prvenstva, piše Croatian Aviation.

Ipak, Republika Hrvatska otvorena je za ulazak stranih putnika po jasno određenim pravilima, pa je jedan veliki prijevoznik, kao što je to British Airways, već trebao obnoviti promet prema hrvatskim zračnim lukama.

Linija između Londona (Heathrowa) i Splita prva će krenuti s prometovanjem. Naime, British Airways će obnoviti promet na spomenutoj liniji u petak, 11. jun, nakon nekoliko mjeseci odgađanja. Do kraja lipnja letovi su potvrđeni tek jednom nedeljno, svakog petka.

Od početka jula kompanija planira na ovoj liniji prometovati 5 puta nedeljno, a tada bi trebala krenuti i linija London City – Split, tri puta nedeljno.

Do prije nekoliko dana British Airways je u najavi imao više od 10 nedeljnih letova između Londona i Splita, no sada je broj linija drastično smanjen do polovine jula.

Split je, uz Dubrovnik, vrlo važno sezonsko odredište u Hrvatskoj i jedan nedeljni let od 11. lipnja svakako ne može biti dovoljan. Između ostalog, minimalni broj nedeljnih operacija putnicima ne nudi nikakvu fleksibilnost po pitanju odabira datuma putovanja.

Iako je British Airways najavljivao početak prometovanja prema Zagrebu već nekoliko puta, prodavajući karte na najavljenim letovima koje je zatim otkazivao, kompanija sada najavljuje redovne letove između dva glavna grada od 30. lipnja. S obzirom na dosadašnja brojna otkazivanja, moguće je očekivati da će se to nastaviti događati.

Kompanija od spomenutog datuma planira četiri nedeljna leta; srijedom, petkom, subotom i nedjeljom, dok je prije dvije nedelje u prodaji bilo više od deset nedeljnih letova!

Zagreb je trenutno povezan s Londonom letovima Croatia Airlinesa koja na ovoj liniji prometuje tri puta nedeljno; ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Gotovo nevjerojatno, British Airways planira prvi let prema Dubrovniku tek 1. jula. Trenutno na ovoj liniji, doduše iz druge londonske zračne luke, prometuje britanski EasyJet. Od 05. jula British planira svakodnevno povezivati London i Dubrovnik, no očigledno je da će doći do dodatnih otkazivanja određenih polazaka.

Pulska zračna luka trebala bi i ove sezone imati liniju British Airwaysa prema Heathrowu. Prvi let trenutno je najavljen za 10. jul, a tek od 20. jula u prometu bi trebala biti dva nedeljna leta, utorkom i subotom.

Pomalo razočaravajuće, British Airways još uvijek ne prometuje prema Hrvatskoj, iako letove najavljuje još od zime te ih zatim uredno otkazuje, što putnicima ne uliva potrebno povjerenje.

Postavlja se pitanje zašto British Airways čeka na obnavljanje prometa prema našim zračnim lukama te kakav će na kraju red letenja ove kompanije biti prema Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i Puli u ljetnoj sezoni koja je već pred vratima. Trenutna situacija nije obećavajuća. Da stvar bude gora, prema hrvatskim zračnim lukama već prometuju brojni avioprijevoznici, pa čak i oni kojih nije bilo prošle godine (ili su imali značajno manji broj linija), poput Aeroflota, TAP Portugala, Iberie, Volotee, Smartwingsa i brojnih drugih.Jasno je da trenutna pravila nisu povoljna za putovanja između dvije zemlje, no zasigurno postoji određeni broj putnika koji bi na spomenutim linijama putovao unatoč ranije navedenim restrikcijama, što je trenutno razlog zašto između Londona i Hrvatske prometuju drugi avioprijevoznici, poput EasyJeta, Croatia Airlinesa, Ryanaira, a uskoro i drugi.

Izvor:SeeBiz.eu

Najčitanije