20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod Mornarice VCG na NATO vježbi u Albaniji

 

dio brodova ucesnika vjezbe u Dracu

Pučinski remorker Mornarice VCG, PR-41 “Orada”, sa 20 članova posade, učestvuje na vježbi ADRION LIVEX, koja se od 4. do 13. juna održava u Republici Albaniji.

Pored crnogorskog ratnog broda, u vježbi učestuju i albanski patrolni brodovi P-132 “Oriku” i P-133 “Lisus”, italijanski patrolni brod P-492 “Commadante Bettica”, raketna tipovnjača RTOP-42 “Dubrovnik” RM Hrvatske i raketna topovnjača P-70 “Grigoropoulos” RM Grčke. Šesta člania ADRION inicijative, Slovenija, na ovu vježbu nije poslala svoj ratni brod, ali u njoj učestvuje sa osobljem svoje Ratne mormarice.

Komadante savezničkih ratnih brodova država NATO koji su juče uplovili u Drač, primio je gradonačelnik tog grada Vangjuš Dako.

sa prijema kod gradonacelnika Draca

Tokom trajanja vježbe, plovni sastav brodova NATO saveznika pored ostaloga, imaće zajednička bojeva artiljerijska gađanja ciljeva na moru, a uvježbavaće operacije pomorske blokade, kontrole civilnog pomorskog saobraćaja i traganja i spašavanja na moru. Za vježbu je određen akvatorijum između rtova Rodoni i Kavadon u albanskim teritorijalnim vodama.

ADRION inicijativa je pokrenuta tokom bilateralnih štabnih razgovora italijanske i grčke Ratne mornarice 2001. godine, sa ciljem da se inicira saradnja sa mornaricama zemalja jadransko-jonskog basena (Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija) kroz održavanje zajedničkih vježbi, posjete lukama, seminare, radionice i slično.

Izvor:S.L

Najčitanije