14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan treći Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela

Domaća trpeza

Proteklog vikenda održani Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela još jednom je pokazao veliki trud izlagača i domaćina, te značajno interesovanje posjetilaca, koji su ispunili prostor dvorišta Crkve Sv. Jovana na Kamenom.

U prijatnom hladu drveća sve je proteklo u znaku ukusa i mirisa hercegnovskog zaleđa, u opuštenoj atmosferi. Dvadeset štandova proizvođača hrane, ali i NVO sektora koji je nudio spremljene i skladno upakovane proizvode, imali su raznovrsnu ponudu, što za degustaciju, što za kupovinu. Kratki uvodni govor održao je Goran Stanovčić, predsjednik MZ Kameno Žlijebi, dok je v. d. direktora Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović otvorila Sajam, ujedno najavivši planove organizacijesličnih događaja već tokom ove ljetnje sezone.

Domaća trpeza

“Događaj je od svog nastanka koncipiran da pruži podsticaj oživljavanju hercegnovskog zaleđa, gradeći dikrektan spoj proizvodnje domaće hrane sa turizmom. Naime, gastroturizam je zadnjih godina profilirao kao važan i brzorastući oblik turizma, a upoznavanje tradicionalne domaće kuhinje zemalja koje turista posjećuje je upravo njegova srž. Gastroturizam je ujedno prilika za svojevrsni „izvoz“ domaće hrane. Dok se u samoposlugama u principu kupci opredjeljuju za jeftiniji proizvod, gdje domaći proizvodi teško mogu konkurisati, u gastroturizmu to nije slučaj. Uz to, sajam domaće trpeze nudi i upoznavanje sa baštinom u najširem smislu, što je u suštini dio iste priče, priče o predstavljanju našeg zaleđa kao kraja sa još uvijek živom i interesantnom tradicijom”, navode iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Domaća trpeza

Ove godine je program Sajma dodatno obogađen nastupima KUD „Sloga“ iz Đenovića, uz već standardnu muziku „Ferala“. Naravno, organizatori sajma, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i MZ Kameno-Žlijebi, pažnju poklanjaju i dolasku mještana, pa je tako ovog puta prvi put uveden i besplatni autobuski prevoz iz Herceg Novog, kao i animacija za djecu. Treći Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela pomogli su Turistička organizacija Herceg Novi i Opština Herceg Novi.

Najčitanije