17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodolomac preživio 24 dana na moru jedući kečap i začine

More – salish-sea

Kolumbijska mornarica spasila je brodolomca Elvisa Françoisa (47), iz otočne države Dominike, koji tvrdi da je preživio 24 dana plutajući Karibima na jedrilici jedući samo kečap, češnjak u prahu i Maggi kockice temeljca. Pio je kišnicu koju je skupljao uz pomoć komada tkanine.

Odiseja Elvisa Françoisa započela je slučajno. Dok je vršio popravke na svojoj jedrilici na otoku Sveti Martin, u Nizozemskim Antilima, zbog nagle promjene vremena jedrilica se otrgla od veza i otplutala. Elvis je pokušao pozvati pomoć mobitelom, ali je zbog udaljenosti od obale izgubio signal, prenosi The Guardian.

Elvis je rekao da mu nije preostalo ništa drugo nego čekati. Na jedrilici je ispisao riječ “pomoć”, što je bilo ključno za spašavanje. Nakon puna 24 dana na moru konačno je uočio zrakoplov koji je letio u blizini. Uz pomoć ogledala je privukao pozornost pilota, koji se okrenuo kako bi pobliže pogledao o čemu je riječ i primijetio Elvisovu poruku.

Lociran je 120 nautičkih milja sjeverozapadno od kolumbijskog poluotoka La Guajira. Iz mora ga je spasio kontejnerski brod koji se nalazio u blizini te ga prebacio u kolumbijsku luku Cartagena. Kolumbijska mornarica mu je tada pružila medicinsku pomoć.

Kako je izvijestio Guardian, osim što je značajno smršavio, Elvis je bio zdrav. Ispričao je kako je stalno morao izbacivati vodu iz jedrilice kako ne bi potonula, a pokušao je i zapaliti vatru kako bi privukao pozornost, no bezuspješno.

“U jednom trenutku izgubio sam nadu. Razmišljao sam samo o svojoj obitelji. Zahvalan sam obalnoj straži. Da nije bilo njih, ne bih razgovarao s vama”, rekao je François.

Najčitanije