16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježen Međunarodni dan močvarnih staništa predavanjem o Tivatskim solilima

Predavanje o Solilima

Obilježen Međunarodni dan močvarnih staništa pod sloganom “Vrijeme je za obnovu močvara”


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana močvarnih staništa, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je u saradnji sa JU „Druga osnovna škola” iz Budve, u četvrtak 02. februara 2023. godine, za učenike IX razreda održalo predavanje na temu „Očuvanje Posebnog rezervata prirode Tivatska solila”.

Nakon prezentacije organizovan je i kratak kviz znanja, a svim učesnicima dodeljene su adekvatne nagrade.

Učenici su kroz predavanje imali prilike da se detaljnije upoznaju sa zanimljivim istorijatom, raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom Solila, kao i mnogobrojnim aktivnostima koje je na tom prostoru sprovelo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom od 2014. godine kada mu je dato na upravljanje.

Solila – foto Boka News

Cilj današnje posjete bio je podizanje svijesti učenika o značaju očuvanja i unaprijeđenja ovog Posebnog rezervata, ali i o značaju očuvanja močvarnih staništa na globalnom nivou.

Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. februara u okviru RAMSAR konvencije, sa ciljem da se promoviše značaj zaštite ovakvih staništa, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja. Posebni rezervat prirode “Tivatska solila” od 2013. godine upisan je na listu RAMSAR područja u Crnoj Gori, pored Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” i Parka prirode “Ulcinjska solana”.

Najčitanije