12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Broj mrtvih u Maroku premašio 2900, preživjeli i dalje na otvorenom

Maroko
Foto: Hannah McKay / Reuters

Stanovnici sela u dijelovima Maroka koje je razorio najveći potres u zemlji u više od jednog stoljeća, spavali su na otvorenom četvrtu noć u utorak. Potres magnitude 6,8 stupnjeva, po zadnjim službenim podacima objavljenim u utorak, odnio je 2901 ljudski život, a 5530 ljudi je ozlijeđeno.

Timovi za potragu iz Španjolske, Britanije i Katara pridružili su se marokanskim vlastima u naporima da pronađu preživjele u potresu magnitude 6,8 koji je kasno u petak pogodio planine Visokog Atlasa, rušeći tradicionalne kuće od blata koje su posvuda u regiji.

Državna televizija izvijestila je kasno u ponedjeljak da se broj mrtvih popeo na 2862 i da su 2562 osobe ozlijeđene. Budući da je veći dio područja potresa u teško dostupnim područjima, vlasti nisu objavile procjene o broju nestalih.

U selu Tinmelu gotovo sve kuće su uništene i cijela je zajednica ostala bez doma. Smrad desetaka mrtvih životinja zatrpanih ispod ruševina širi se dijelovima sela.

Muhamad Elhasan(59) rekao je da je večerao sa svojom obitelji kada se potres dogodio. Njegov 31-godišnji sin istrčao je van i stradao kada se krov kuće njihova susjeda urušio te ga zarobio pod ruševinama.

Elhasan je rekao da je tražio sina slušajući ga kako vapi za pomoć. Ali na kraju vapaji su prestali i kad je stigao do sina, bio je mrtav. Elhasan, njegova supruga i kći preživjeli su ostavši u kući.

– Da je ostao u kući, bio bi živ, rekao je Elhasan.

Stanovnici Tinmela i drugih sela rekli su da su golim rukama izvlačili ljude iz ruševina.

U Tikehteu, gdje je ostalo nekoliko zgrada, 66-godišnji Muhamed Uchen opisao je kako su stanovnici spasili 25 ljudi, među kojima je  bila njegova sestra.

– Budući da nismo imali alata, kopali smo rukama, rekao je.

– Vidjela joj se glava i nastavili smo ručno kopati.

Snimka iz udaljenog sela Imi N’Tala, koju je snimio španjolski spasilacAntonio Nogales iz humanitarne skupine Bomberos Unidos Sin Fronteras (Ujedinjeni vatrogasci bez granica), pokazuje muškarce i pse kako se penju preko strmih padina prekrivenih ruševinama.

– Razina uništenja je… apsolutna, rekao je Nogales u ponedjeljak, boreći se da pronađe pravu riječ kojom bi opisao ono što je vidio. – Sve su kuće porušene. Unatoč razmjerima štete, rekao je da se spasioci koji tragaju sa psima još nadaju da će pronaći preživjele.

Marokanski kralj Muhamed VI. posjetio ozlijeđene u potresu

Marokanski kralj Muhamed VI. posjetio je u utorak u bolnici u Marakešu ozlijeđene u snažnom potresu koji je u petak navečer pogodio tu zemlju, objavila je službena marokanska agencija MAP.

Kralj je posjetio sveučilišnu bolnicu u Marakešu gdje se “upoznao sa zdravstvenim stanjem ozlijeđenih”, nakon čega je dao krv, po agenciji.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije