16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

BSB Marine Oscar vidi sve objekte ispred plovila – sistem čuva od sudara danju i noću

Oscar

Na jedriličarskoj utrci Vendee Globe 2016. čak je pet jedrilica udarilo u predmete u moru, pa je francuska kompanija BSB Marine odlučila napraviti učinkovito rješenje za takve probleme.

Oni su tako ove jeseni predstavili brodski sustav Oscar koji je opremljen s nekoliko kamera. Dvije su Flirove termičke i uočavaju predmete u moru noću, dok je jedna dežurna samo po danjem svjetlu. Kamere teže samo 800 grama i montiraju se na jarbol, dok obradu podataka obavlja softverski sustav smješten u posebnom kućištu. Softver prepoznaje oblik predmeta, njegovu veličinu i brzinu kretanja u moru ispred plovila pa na osnovi tih podataka automatski oglašava alarm.

BSB Marine svog Oscara prodaje u dvije verzije – bazična je namijenjena jedrilicama koje plove brzinom od 30 čvorova i uočava predmete na 75 metara od plovila. Druga je predviđena za modele što dosežu brzine od 40 čvorova i registrira objekte na 150 metara ispred broda. Jedina mana ovog jamačno korisnog sustava za profi jedriličare je visoka cijena od čak 24.000 eura. No, Francuzi najavljuju kako će iduće godine ponuditi i jeftiniju inačicu od 5000 eura za sve ostale nautičare.

(Ž. S.)

Najčitanije