8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva Grad teatra od od 7. jula do 21. avgusta

foto CG News

Ovogodišnje, 36. po redu izdanje Budva Grad teatra, biće realizovano u periodu od 7. jula do 21. avgusta na dobro poznatim i prepoznatljivim lokacijama u Budvi a otvoriće ga najnovija  predstava Narodnog pozrišta iz beograda “Rat I mir” najavili su organizatori.

Moto ovogodišnjeg festivala, „Osvajanja slobode“, inspirisan je suštinskom potrebom ljudskog bića da u kontinuitetu održava i pomijera granice osvojenih sloboda.

Milena Lubarda Marojević direktorica JU Budva Grad teatar kazala je da će na večeri otvaranja festivala, reditelju predstave „Rat i mir“ Borisu Lješeviću biti svečano dodijeljena nagrada „Grad teatar“ za 2019/2020. godinu. Boris Liješević je dvadeset šesti dobitnik ovoga prestižnog priznanja.

„U planu je da ove godine prikažemo 16 različitih pozorišnih naslova. Riječ je o predstavama iz Slovenije, Hrvatske, Srbije I naravno Crne Gore. Predstave su vrlo pažljivo birane I uglavnom se radi o produkcijama koje dovode velike ansamble I koje su same po sebi veliki poduhvati” ističe Lubarda Marojević.

Jedna od tih predstava , koje će biti izvedena u avgustu, je nova koprodukcija koja će premijerno biti izvedena ove godine na festival.

“Predstava “Makbet”, produkcija “Grada teatra” Budva, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada , Beogradskog dramskog pozorišta, ITAKA Art centra iz Inđije i Ujvideki Sinhaz (Novosadskog pozorišta), ovogodišnji je koprodukcioni projekat. Nastala je po istoimenoj tragediji, jednoj od najkraćih, ali i “najkvrvavjih” drama Vilijema Šekspira, koju istorija književnosti i pozorišta pamti i kao “škotsku predstavu”. Reditelj ove predstave je Nikita Milivojević, autor nekih od najznačajnijih pozorišnih produkcija u istoriji ovog festivala”

Marojević kaže da su se za ovu godinu potrudili da naprave presjek najznačajnijih ostvarenja u poslednjih godinu dana.

„Kao završnicu dramskog programa prikazaćemo predstavu “Tartif – komično u klasičnom”, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice po motivima originalne Molijerove drame “Tartif”. Ova predstava je koprodukcijski projekat  Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada”

Muzički program festivala započeće 14. jula u manastiru Svete Trojice u Stanjevićima koncertom hora koji će izvoditi djela duhovne muzike pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Maestra Suđića publika će imati priliku da vidi još jednom tokom trajanja festivala  i to na sceni na Zavali, gdje će nastupati sa još jednim dragim  prijateljem festivala, virtuozom na violini Stefanom Milenkovićem.

“U saradnji sa Ambasadom Kanade, biće upriličen koncert pod nazivom “Priče o ljubavi, nadanju i patnji” (Tales of Love, Hope and Despair) na kojem nastupaju Milan Milošević (klarinet), Žarko Pešić (fagot) i Zagrebački gudački kvartet. Kuriozitet ovog koncerta će biti i to što kanadski umjetnici na internacionalnoj turneji premijerno izvode kompoziciju Faršida Samandarija, kanadskog kompozitora iranskog porijekla”, kaže Marojević.

Na istoj sceni koncert će održati istaknuti crnogorski umjetnici čiji se počeci takođe vezuju uz naš festival, svjetski poznati  gitarski duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević, koji će nakon desetak godina ponovo pred budvanskom publikom predstaviti neke nove kompozicije sa nedavno objavljenog albuma.

Otvaranje likovnog programa planirano je za 13. jul. kada će u prostoru crkve Santa Marija, biti otvorena izložba “Put ka apstrakciji u crnogorskom slikarstvu druge polovine XX v. iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore”.

Miloš Marjanović kustos Narodnog muzeja Crne Gore kazao je da će ova izložba prikazati prelazak na izraz apstrakcije u crnogorskom slikarstvu.

„Na izložbi će biti prikazani radovi referentnih autora crnogorske ali i ex jugoslovenske i regionalne scene“ kaže Marjanović.

Svetlana Ivanović glavni urednik programa kazala je da će u okviru likovnog programa 7. avgusta, u istom prostoru, biti postavljena i izložba fotografija u produkciji JU “Grad teatar” pod radnim nazivom “Iz budvanskog foto-albuma Marka Anzulovića“. “Autor izložbe je Slobodan Bobo Mitrović, arhitekta, uz učešće u selekciji i uz tehničku podršku Lazara Pejovića, prof. fotografije. Fotografije privatnog albuma Marka Anzulovića, razvijene su sa originalnih staklenih negativa autora, oslikavaju građanski život Budve između dva svjetska rata XX vijeka i po prvi put će biti predstavljene javnosti. Izložba će trajati do zatvaranja festivala”, rekla je Ivanović.

Govoreći o književnom programu festivala, ivanović je istakla da će on početi 9. jula gostovanjem Igora Štiksa sa kojim će  razgovarati o njegovom romanu W”.

“Ove godine ćemo imati priliku da ugostimo i Matijasa Enara, francuskog pisca, dobitnika Gonkurove nagrade za 2015. godinu za roman “Busola”. U saradnji sa Ambasadom Kanade predstavićemo izbor iz poezije Leonarda Koena „Plamen: Poezija Pesme Beležnice Crteži“ u izdanju Geopoetike. Tokom ovogodišnjeg književnog programa biće predstavljena i poetika pjesnika Radmile Petrović, Saše Radojčića i Tatjane Ćalasan, dok ćemo tokom pregleda recentne prozne književnosti obratiti pažnju na romane i esejistiku Vladislava Bajca, Mirka Jovanovića, Slobodana Vladušića, Laure Barne, Nikole Malovića, Ilije Đurovića, Milice Vučković i Jurice Pavičića“, istakla je Ivanović.

Predsjednik savjeta je obavjestio novinare o promjeni koja je nastupila neposredno pred pres konferenciju, a ta vijest je da se scena Zavale, zbog neriješenih imovinskih odnosa, neće moći koristiti tokom ovoga festivala, kao što je planirano te da će javnost blagovremeno biti obaviještena o alternativnoj sceni.

Izvor:CG News

Najčitanije