22 C
Kotor

Slušaj online radio

EU – Objavljen plan za covid-pasoše

covid pasoš

Evropska komisija je danas predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije tijekom pandemije. To će biti dokaz da je osoba vakcinisana, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na covid-19.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja ih izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde.

Te potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Evropskoj uniji.

Potvrde će sadržavati ograničeni skup podataka kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu / testu / oporavku i jedinstveni identifikator potvrde.

 Čeka se potvrda članica i Evropskog parlamenta

Komisija poziva države članice i Evropski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas kazao je u intervjuu FAZ-u da potvrda treba biti spremna “do ljeta, a ljeto počinje 1. juna”.

Radi se o mjeri koja je uveliko namijenjena spašavanju turizma u EU.

Države članice bit će je dužne primjenjivati

Komisija se odlučila za uredbu jer su je države članice dužne izravno primjenjivati, suprotno od preporuka koje ionako malo država poštuje.

Budući da nema dovoljno cjepiva, Komisija želi da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na covid-19 ili nazočnost antitijela kako osobe koje nisu imale priliku cijepiti se ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju.

Po podacima Komisije, dosad se cijepilo samo 3.5 posto stanovništva EU.

Najčitanije