23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Četiri vrijedna Bukovčeva djela iz zaplijenjene imovine bivšeg premijera Sanadera stižu u Cavtat

Bukovac

Četiri vrijedna djela Vlaha Bukovca iz “Sanaderove kolekcije umjetnina” stižu u Muzeje i galerije Konavala, odnosno Kuću Bukovac u Cavtatu, a jedno djelo Celestina Medovića će obogatiti zbirku dubrovačke Umjetničke galerije. Osim materijalne vrijednosti koja je mjerljiva, veća je i nemjerljiva vrijednost njihova dostupnost javnosti, smatra ravnateljica Antonia Rusković Radonić.

Ministarstvo kulture i medija je, prema prethodnom mišljenju Hrvatskog muzejskog vijeća, donijelo rješenje prema kojemu se dvanaest umjetničkih djela zaplijenjenih iz Sanaderove imovine, dodijeli šest hrvatskih muzeja. Između njih su i Muzeji i galerije Konavala i Umjetnička galerija Dubrovnik.

Naime, odlukom od 17. aprila 2023. godine Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prenijelo je na Ministarstvo kulture i medija pravo upravljanja i raspolaganja nad dvanaest umjetnina iz navedene zbirke, a oni su, pažnjom dobrog gospodara odustali od ideje javne dražbe i donijeli odluku o njihovom trajnom smještanju u muzeje gdje će biti izložene i dostupne javnosti. Od procijenjene vrijednosti svih umjetnina od 240 tisuća eura, najveći dio se odnosi na Bukovčeve radove, oko 150 tisuća eura.

Kuća Bukovac u Cavtatu će uskoro svoj fundus nadopuniti četirima djelima Vlaha Bukovca: “Šuma u Fontainebleauu” (1883.), “Portret gospođe Mounier” (1883.), “Mala markiza” (1916.), i “Zavist ubija pravednost III” (1921.), od čega su “Portret gospođe Mounier” (1883.) i “Mala markiza” (1916.) najviše procijenjene, na oko 50.000 eura.

Ideji dražbe koja se pojavljivala u početku, nakon što su umjetnine pronađene u skladištu Sanaderova prijatelja, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala se otvoreno protivila, nazivajući ja apsurdnom, budući se zbog pomanjkanja novca za nabavku nove građe, iz te tržišne utakmice automatski izbacuju muzeji i galerije.

Bukovac kuća Cavtat

I onda je naglašavala važnost dostupnosti javnosti takvih umjetničkih djela, ističući:

-Za kuću Bukovac bi bile izuzetne zato što je ona početak svima koji istražuju Bukovca, njegov život i djelo. To je prvo mjesto na koje se dolazi i zbog njezinog arhiva i vrijedne građe koje se ovdje čuva – izjavljivala je Rusković Radonić za medije.

Njezin stav potkrijepljen je i njezinim djelima i provedenim aktivnostima u Muzejima i galerijama Konavala.

Ne tako davno da bi bilo zaboravljeno, upravo je inicijativom iz Muzeja i galerija Konavala u Kuću Bukovac u Cavtatu donacijama građana kupljena slika Konavoski tkalci koju je veliki umjetnik napravio 1920. godine prilikom svog posljednjeg posjeta Cavtatu. To je ujedno bila i kruna lanjske godine u kojoj se obilježavalo 100 godina od smrti ovog slikarskog velikana.

-Sliku smo kupili svi zajedno, od vlasnice koja je odoljela boljim ponudama privatnih kolekcionara čekajući nas da prikupimo sredstva kako bi slika ipak završila u muzeju i bila javno dostupna svima – rekla je na svečanosti prvog izlaganja slike građanima Rusković Radonić lani. Za sliku je valjalo prikupiti oko 75 tisuća kuna u čemu se i uspjelo.

Najčitanije