20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

CGO: Sjećanje na logor Mamulu je doprinos očuvanju antifašističkih vrijednosti

Mamula – foto Boka News

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ovog septembra odaje poštovanje nastradalima i zatočenima u logoru Mamula tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske.

Logor Mamula je jedno od mjesta koje svjedoči o stradanjima tokom II svjetskog rata, a obaveza je CG društva da doprinosi očuvanju istorijskog pamćenja zasnovanog na činjenicama, vrijednostima antifašističke borbe i poštovanju ljudskih prava i dostojanstvu svih građana i građanki.

CGO izražava žaljenje što uprava koja rukovodi hotelskim rizortom nije otvorila ovaj prostor za tradicionalnu komemoraciju polovinom septembra, čime dovodi u pitanje i svoja ranija obećanja da će se odgovorno ponijeti prema istorijskom nasljeđu i sjećanju na žrtve tog mračnog perioda. Takođe, javnosti nije poznato ni u kojoj je fazi uspostavljanje memorijalne sobe na ostrvu koja svjedoči o istoriji tog lokaliteta, bez relativizacije dijela koji se odnosi na fašistički logor i sudbine zatočnika/ca.

Upravo iz napora da očuva logor Mamulu od zaborava CGO je, kao manjinski producent, podržao film “Mamula All Inclusive” autora Aleksandra Reljića, koji će ove godine otvoriti i Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ. Vjerujemo da na ovaj način doprinosimo izgradnji kulture sjećanja o ovom antifašističkom stratištu i vrijednostima koje treba da budu iznad bilo kakve trgovine.

Najčitanije