34.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ćirovom stazom od Trebinja do Jazine

Staza+Trebinje-Jazina+14,3+km

Trebinje će sredinom oktobra biti domaćin Balkanskom prvenstvu u biciklizmu kada će će preko 200 takmičara-biciklista iz 11 zemalja okruženja.

Tim povodom u Gradskoj upravi donesena je i odluka da se rekontruiše postojeća trasa prugom od Trebinja do Jazine. Ovo će značiti novi zamajac u razvoju biciklističkog sporta, a grad Trebinje dobiće još jedan turistički proizvod.

Kako je rekao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić radovi na rekonstrukciji počinju ove sedmice i odvijaće se u dvije faze. Prvu fazu čini sanacija pruge u dužini od oko pet kilometara od novoizgrađene saobraćajnice u Mokrim Dolovima, kroz tunel u Policama, preko Željezničkog mosta, štrekom uz Goričko jezero do Banjevaca, dok će se u drugoj fazi biti sanirana dionica do Jazine.

Posebno nam je drago što su iz gradske uprave konsultovali upravo naše društvo u vezi sa ovim projektom. a naši su članovi učestvovali u obilasku terena sa gradonačelnikom i službenicima gradske administracije.

Ideja o sređivanju pomenute trase veoma je obradovala naše bicikliste među kojima posebno Slavenka Vukasovića koji je ovu trasu odvezao više puta do sada i primjetio njen ogroman potencijal, čak i izradio narativni opis staze kog donosimo u nastavku:

Staza ide trasom kojom je nekada išla uskotračna željeznica, popularni „Ćiro“. Ukupna dužina je 15,2 km u jednom pravcu. Početak staze je kod ulaza u tunel u naselju Mokri dolovi u gradu Trebinju, a kraj kod motela Jazina gdje se nalazi i popularno kupalište na rijeci Sušici. Trasa staze skoro cijelom dužinom ide neposredno uz vodu, prvo uz rijeku Trebišnjicu, a kasnije pored Goričkog jezera i na kraju pored rijeke Sušice.

Staza

Vrlo je atraktivna zbog prirodnih ljepota kao i zbog niza turistički vrijednih lokacija pored kojih prolazi:

1. Studenac (Rimski most)

2. Etno restoran Studenac

3. Vinarija Anđelić

4. Stari grad Mičevac

5. Vinarija Petijević

6. Pećina Mlinica

7. Veliki Željezički most u Lastvi

8. Vinareva kuća i vinogradi Žilavke – Vinarija Vukoje

9. Motel i plaža Jazina.

Nagib staze je većim dijelom 0% tj. ravna je, osim na nekim dijelovima gdje je minimalni nagib, budući da je trasa projektovana za željeznicu. Zbog toga bi stazu mogli svrstati u fizički vrlo laganu i idealnu za biciklizam. Širina staze je od 2,5 – 3m i uglavnom je makadamskog tipa. Jedan manji dio je asfalt.

Najčitanije