16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Čitaoci šalju i poručuju: Pokupite za sobom…

Našoj redakciji javio se čitalac koji nam je dostavio snimak sa plaže Zagorski pijesak, Krimovica, koja teritorijalno pripada opštini Kotor, koji je poručio posjetiocima plaže, kojih je ovih dana sve više, da bi mogli pokupiti smeće i plastični otpad za sobom, jer veći valovi sav otpad povuku u more.

Podsjećamo, da daljnje kretanje tog istog otpada postaje veoma opasno premjestimo li njegovu prisutnost pod more, gdje se plastika razlaže na sitne dijelove – gotovo nevidljive ljudskom oku, netopljive u vodi i neprobavljive morskim organizmima. Čak 80 posto ukupnog otpada na Mediteranu čini mikroplastika koja, dakle, nastaje usitnjavanjem otpada i na taj način dospijeva u lanac prehrane.

U želucima trilja, arbuna i sardela, komercijalno važnih riba koje obitavaju u Jadranu pronađene su komadi mikroplastike.

Rezultat je to prvi put provedenog istraživanja provedenog u sklopu projekta DeFishGear u kojem je učestvovalo sedam zemalja Jadransko-jonske regije (Slovenija, Italija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Grčka, Albanija)

Čitalac Boka News-a

Najčitanije