18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

COVID: Utrostručen broj zaraza u Evropi, udvostručene hospitalizacije

Test covid

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je kako je na području Evrope utrostručen broj novih slučajeva zaraze korona virusom u posljednjih šest sedmica, te kako je riječ o skoro polovini broja novozaraženih u cijelom svijetu.

Superzarazne varijante soja omikron predvode novi val zaraza širom kontinenta, a obnavljanje infekcija ima potencijal da dovede do dugoročnog oboljenja COVID-a. Premda su mali brojevi prijema na odjelima intenzivne njege, iz UN-ove zdravstvene agencije navode u utorak kao se broj hospitalizacija udvostručio.

„Sa povećanjem broja slučajeva, svjedočimo i povećanju broja hospitalizacija koji će se dalje povećavati u mjesecima jeseni i zime. Ova prognoza predstavlja ogroman izazov za zdravstvo u mnogim državama koje je već od ogromnim pritiskom krize koja traje od 2020. godine“, naveo je u saopćenju Hans Kluge direktor evropskog ogranka WHO-a.

Evropska regija WHO-a ima 53 države članice i proteže se sve do Centralne Azije. Prijavila je skoro tri miliona novozaraženih korona virusom prošle sedmice, a pandemija svake sedmice na ovom području odnese skoro 3.000 života. Globalno, broj slučajeva COVID-19 je povećan u posljednjih pet sedmica i skoro svaka država je povećala broj testiranja.

Iz WHO-a pozivaju da sve osobe starije od pet godina sa slabijim imunim sistemom prime drugu „booster“ vakcinu, kao i na nošenje maski u zatvorenom prostoru i u javnom prevozu.

Ranije ovog mjeseca je prvi čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio kako je pandemija korona virusa „daleko od završetka“, te kako novi valovi zaraza širom svijeta pokazuju kako virus „slobodno trči“.

Izvor:Agencije
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije