26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Cyber kriminal: Brodari hakerima isplaćuju milione dolara godišnje

Kriminal

Novo istraživanje pokazuje da cyber napadi u pomorskoj industriji brodovlasnike koštaju u prosjeku više od 3 miliona dolara, piše Splash 247.

Novo izvješće pod naslovom The Great Disconnect na 43 stranice otkriva i značajne nedostatke u upravljanju kibernetičkom sigurnošću u brodarskim organizacijama, kompanijama i širem opskrbnom lancu. Izvješće koje su izradile tvrtka za pomorsku kibernetičku sigurnost CyberOwl, agencija za pomorske inovacije Thetius i odvjetnička tvrtka HFW temelji se na anketi provedenoj na više od 200 stručnjaka iz industrije, uključujući čelnike C-suitea, stručnjake za kibernetičku sigurnost, pomorce, upravitelje na obali i dobavljače. Također su obuhvaćeni i povećani rizici od cyber napada uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Ukupno 44% anketiranih stručnjaka izjavilo je da je njihova organizacija bila predmet cyber napada u posljednje tri godine. Od toga, 3% je rezultiralo otkupninom, uz prosječnu cijenu od 3,1 milijun dolara. Čak 54% brodskih operatera troši manje od 100.000 USD godišnje na upravljanje kibernetičkom sigurnošću.

Ostali značajni podaci uključuju statistike koje ukazuju na to da dvije trećine stručnjaka u industriji ne zna pokriva li njihovo osiguranje cyber napade. Samo 55% dobavljača navodi da brodovlasnici traže dokaz o postupcima upravljanja kibernetičkom sigurnošću.

U izvješću se navodi još zanimljivih podataka: naime, što je nečija uloga unutar organizacije viša, to je manja vjerojatnost da će biti svjesni cyber napada. Što se tiče ostalih djelatnika, čak 26% pomoraca ne zna koje se radnje od njih zahtijevaju tijekom cyber napada, a 32% njih ne provodi nikakve redovite vježbe iz kibernetičke sigurnosti ili bilo kakvu obuku. Na obali, 38% viših upravitelja ili nema plan odgovora na kibernetički napad ili nisu sigurni ima li ga organizacija u kojoj rade, pokazuju rezultati istraživanja.

Podaci iz ovog izvješća pomažu čelnicima pomorske industrije da evaluiraju svoje vlastite organizacije. Upravljanje kibernetičkom sigurnosti u pomorstvu kontinuiran je proces, pri čemu je određivanje prioriteta ključno. Identificiranje pravih nedostataka pomoći će sektoru pomorstva da donese pametnije odluke, kako to više ne bi bila slaba karika globalnih lanaca opskrbe”, tvrdi Daniel Ng, izvršni direktor CyberOwla.

Najčitanije