25 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan Mjesne zajednice Škaljari proslavljen izložbom slika

Dan Mjesne zajednice Škaljari, u četvrtak je svečano obilježen otvaranjem izložbe  radova škaljarskih slikara.

Brojni mještani i predstavnici važnih institucija grada Kotora okupili su se u Domu kulture i uveličali ovaj događaj.

Predsjednica Savjeta MZ Škaljari Daliborka Pavićević pozdravila je prisutne i podsjetila da je upravo 04. jula 1963. godine ovaj Dom otvorio vrata kulturnom životu, ne samo Škaljara, već i cijelog Kotora.

Dan Mjesne zajednice Škaljari

“Moji saradnici su smatrali da je za bolju, ljepšu, vedriju budućnost naše zajednice od iznimne važnosti posebnu pažnju posvetiti kulturi, jer je kultura ona tanka, ali snažna nit koja nas spaja na pravi način. U maniru svojih umjetničkih senzibiliteta, autori su dočarali i oslikali paletom pažljivo odabranih boja svoje emocije, razdraganost, ushićenja, ali i strahove”, kazala je Pavićević i zahvalila umjetnicima koji su se, kako  navodi, sa radošću odazvali pozivu, ustupili i izložili svoja umjetnička djela: Veljku Vuloviću, Dragani Popović Drašković, Draganu Boškoviću, Snežani Brkanović, Nevenki Kordić Jovanović, Eleonori Apollonio Kocka, Kristini Perović i Vani Đuranović.

Dan Mjesne zajednice Škaljari

“A koliko su naši Škaljari veliki, ne samo geografski i brojčano, već kao sredina koja njedri veliki broj umjetnika, govori činjenica da ponekad zaboravimo koliko ih zapravo imamo. Tako da smo Sonju Gledić, Đinu Crepulju i Nikolu Kneževića uključili naknadno i ovim putem im se izvinjavamo što se njihova imena nisu našla na reklamnom plakatu”, kazala je Pavićević.

Sinoć je bio trenutak da se svi prisjetimo i onih koji nisu više sa nama.

“Među uvaženim slikarima večeras nije naša draga, darovita slikarka Marijana Žebeljan, koje se rado sjećamo, jer je ostavila snažan pečat u sferi slikarstva. Uz zahvalnost njenoj porodici na ustupljenoj slici, imamo priliku da se sjetimo naše Marijane i njenog ogromnog talenta. Sa samo tridesetak godina bila je autentični stavralac, sa kvalitetima pravog majstora. Njene su slike energične, žive kakva je i sama bila. Za sobom je ostavila veliki žal, za mladošću, talentom i žal za svim onim što nam je mogla podariti”, kazala je Pavićević evocirajući uspomenu na slikarku Marijanu Žebeljan.

Dan Mjesne zajednice Škaljari

Pavićević je izrazila nadu da će i ubuduće ovo zdanje krasiti djela umjetnika cijelog Kotora i Crne Gore.

Atmosferu uljepšale su note Kristijana Đuranovića i Jelene Božović, te su prisutni uživali još dugo u noći, uz muziku i ples.

Najčitanije