17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan NP Durmitor 6. septembra – Organizovane vožnje električnim vozom i čamcima po Crnom jezeru…

NP Durmitor – Crno jezero – foto Boka News
Dan Nacionalnog parka Durmitor obilježava se 6. septembra uz niz promotivnih i edukativnih aktivnosti koje imaju za cilj da posjetioce upoznaju sa značajem i bogatsvom ovog zaštićenog područja.
Povodom Dana NP Durmitor biće organizovana promotivna vožnja električnim vozom od centra grada do Centra za posjetioce za djecu iz Osnovne škole Dušan Obradović i vrtića Eko-bajka sa Žabljaka, kao i edukativna radionica posvećena divokozi.
U terminu od 12 do 15 časova posjetioci će moći da uživaju u besplatnoj vožnji čamcima po Crnom jezeru.
Za ljubitelje aktivnog odmora biće organizovana pješačka tura Barno – Zminje – Crno jezero sa početkom u 10 časova (okupljanje kod rampe nacionalnog parka).
Durmitor – Zminje jezero . foto Boka News
U Upravnoj zgradi NP Durmitor od 10 do 12 časova svi zainteresovani će imati priliku da posjete izložbu leptira i insekata i saznaju više o njihovoj raznovrsnosti i značaju, kao i ulozi koju nacionalni park ima u njihovoj zaštiti.
Durmitor je proglašen nacionalnim parkom 1952. godine, a od 1980. nalazi se na UNESKO Listi Svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Park obuhvata masiv planine Durmitor, kanjone rijeka Tare, Drage, Sušice i najviši dio kanjonske doline Komarnice, sa kojih se uzdižu brojni planinski vrhovi, od kojih je njih 48 sa preko 2.000 metara nadmorske visine. Durmitor krase 18 ledničkih jezera nazvanih “gorske oči”. Kanjon rijeke Tare, čija je visina 1.600m iznad nivoa rijeke proglašen je za Svjetski ekološki rezervat.

Najčitanije