11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Dan slobode”: Ukinute gotovo sve restrikcije u Engleskoj

Britanija – foto EPA

Gotovo sve restrikcije vezane za pandemiju COVID-a ukinute su u Engleskoj u ponedjeljak, koji je nazvan “Danom slobode”, uprkos povećanju broja slučajeva zaraze, što zabrinjava znanstvenu zajednicu i dio političara.

Od ponoći se u Engleskoj dvorane i stadioni mogu otvoriti u punom kapacitetu, diskoteke ponovno raditi, opet se može biti za šankom u pubovima i više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupljati. Riječ je o novom poglavlju u borbi protiv pandemije COVID-a.

Nošenje maske više nije obvezno, ali je preporučljivo u javnom prijevozu i trgovinama, a više se ne poziva ni na rad od kuće.

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u nedjelju stanovništvo na oprez.

– Molim vas, budite oprezni i prijeđimo sutra u sljedeću etapu ublažavanja mjera, uz potpuni oprez, potrebno poštovanje drugih i rizika koje bolest i dalje predstavlja”, zamolio je konzervativni čelnik u videu na Twitteru u nedjelju i upozorio na veliku zaraznost delta-varijante koronavirusa, odgovorne za veliki skok broja novozaraženih posljednjih sedmica.

Johnson polaže nadu u cjepivo bez obzira na rast broja slučajeva. Ako se pokaže da cjepivo štiti od težih oblika bolest i smrti, bez obzira na sve veći broj zaraženih, to bi mogla biti važna informacija za druge zemlje kad je riječ o povratku u normalan život, piše Reuters.

Britanija je u nedjelju imala 48.161 novozaraženog i 25 umrlih unutar 28 dana od pozitivnog testa, prema podacima vlade. Oba broja su manja od subotnjih, kada je bilo 54.674 pozitivnih i 41 umrli.

Ali nova strategija nosi i rizike – može se pojaviti varijanta otporna na cjepivo ili broj slučajeva može biti toliko visok da dovede do zaustavljanja ekonomije.

– Ako to ne učinimo sada, možemo se upitati kada ćemo to uopće učiniti?, rekao je Johnson u nedjelju na Twitteru.

– Ovo je pravi trenutak, ali moramo biti oprezni. Moramo biti svjesni da je virus nažalost i dalje tu.

Britanija je ukupno sedma na svijetu po broju umrlih, ali 87 posto britanske odrasle populacije dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a više od 68 posto dvije.

Broj mrtvih u danu koji se sada kreće oko 40 daleko je od brojeva iz vrhunca pandemije u siječnju, kada ih je bilo i 1800.

Cilj ukidanja mjera je ubrzati ekonomski oporavak, ali ta ambicija mogla bi biti ugrožena ako se pojave deseci tisuća novih slučajeva infekcija dnevno, što bi natjeralo na samoizolaciju stotine tisuća ljudi: ne samo one koji su zaraženi, nego i njihove kontakte.

Johnson i ministar financija Rishi Sunak trenutačno su u samoizolaciji jer su bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

Izvor:Hina

Najčitanije