16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani Beograda na Prazniku mimoze

Baošići, mimoza, foto Zvezdana Kujović

Izložba o Andriću, Beogradska spenza i Skadarlijsko veče na Prazniku mimoze


Dugogodišnja tradicija održavanja Dana Beograda u Herceg Novom tokom Praznika mimoze biće nastavljena i ove godine. Od 02. do 07. marta očekuje nas interaktivna izložba u Kući nobelovca Iva Andrića, a 02. marta Beogradska spenza i koncert Vlade i Bajke u Parku mimoze, kao i Skadarlijsko veče u Gradskoj kafani.

Stavljajući fokus na jednu od najvažnijih kulturnih spojnica Beograda i Herceg Novog, Muzej grada Beograda donosi interaktivnu izložbu u Kući nobelovca Iva Andrića, sa inovativnim eksponatima vezanim za život i djelo nobelovca. Besplatno stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano od dana otvaranja, 02. marta u 12 časova, pa sve do 07. marta u vremenu od 09 do 21 čas.

Za četvrtak, 02. mart, pripremljen je bogat i raznovrstan program. U centru Herceg Novog, u Parku mimoze od 10 časova počinje Beogradska spenza – otvoreni prodajni izlog ručno rađenih umjetnina, dizajnerskih predmeta i proizvoda poznatih beogradskih brendova domaće hrane i zanata, uz nastup mladih igrača Umjetničkog centra Talija.

U večernjim časovima će u Parku mimoze nastupiti Vlada i Bajka, čuveni beogradski duo koji iza sebe ima pedeset godina zajedničkog umjetničkog rada. Najbolja najava za njihov koncert na Danima Beograda možda su riječi Dušana Kovačevića: „Oni su obilježili jednu epohu, pripadaju duhu urbanog miljea Beograda i zajedno sa svojim prijateljima čine duh Beograda. A što se tiče njihove muzike, ona je za mene jedna vrsta melema i za dušu i za uši.”

Herceg Novi Mimoza – foto Mediabiro

Atmosferu i duh čuvene boemske Skadarlije donijeće zvuci starogradske muzike, anegdote i nastup Skadarlijske dame, u pratnji dva skadarlijska orkestra i Umjetničkog centra Talija, kao i specijaliteti koje će ove godine prirediti restoran Velika Skadarlija. Skadarlijsko veče u novskoj Gradskoj kafani zakazano je za 19 časova, a svoja mjesta možete rezervisati pozivom na broj 068 005 111.

Program koji promoviše kulturnu i turističku ponudu Beograda, kao i veze koje postoje između ovog grada i Herceg Novog, organizuju Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture “Herceg-fest” i lokalna Turistička organizacija, u saradnji sa Turističkom organizacijom i Muzejem grada Beograda, a uz podršku partnera: JP Beogradske pijace, restorana Velika Skadarlija, Umjetničkog centra Talija i Gradske kafane Herceg Novi.

Svojevrstan uvod u Dane Beograda na Prazniku mimoze je i predstava “Eling” Beogradskog dramskog pozorišta, koja će u dvorani “Park” gostovati u srijedu, 01. marta od 20 časova. U komadu koji je režirao Marko Manojlović igraju Ljubomir Bandović, Pavle Pekić, Nataša Marković, Nenad Gvozdenović i Rade Marković.

Najčitanije