13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pad drona u moskovskoj regiji, Putin naložio FSB-u da pojača aktivnosti

Bahmut, 27.2.2023.
Foto: Alex Babenko / REUTERS

Rusko ministarstvo za izvanredne situacije potvrdilo je da su hakirane brojne ruske televizijske i radijske postaje, a zbog navodnog drona privremeno je prekinut promet u zračnoj luci u Sankt Peterburgu. Istodobno – zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga upozorio je da je stanje u Bahmutu iznimno napeto.

Rusi šalju udarne jedinice skupine Wagner i pojačavaju napade kako bi taj grad na istoku Ukrajine – okružili i presjekli sve opskrbne linije. Da je situacija sve teža, potvrdio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Dron pao u moskovskoj regiji

14:05

Dron je pao u utorak oko stotinu kilometara od Moskve, nedaleko od plinske kompresorske stanice, objavile su ruske vlasti, dodajući da su još tri letjelice tog tipa srušene u drugim dijelovima Rusije. Nekoliko incidenata s dronovima dogodilo se zadnjih mjeseci na ruskom teritoriju, ponekad jako daleko od bojišnice u Ukrajini, ali ovo je prvi put da se nešto takvo dogodilo u blizini glavnoga grada.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobiov rekao je da je dron pao nedaleko od naselja Gubastovo, oko 100 kilometara jugoistočno od Moskve. Nije iznio druge pojedinosti, no selo Gubastovo nalazi se u blizini Gazpromove plinske kompresorske stanice.

Regionalno ministarstvo energetike, po agenciji Ria-Novosti, priopćilo je da pad drona nije izazvao “krizu” i da plinska distribucijska mreža “normalno” funkcionira. Uz to, ruska vojska objavila je u utorak da je tijekom noći srušila dva ukrajinska drona koji su ciljali civilnu infrastrukturu na jugozapadu Rusije.

– Kijevski režim pokušao je napasti dronovima civilnu infrastrukturu u regiji Krasnodar i u Republici Adigeji. Dva drona su neutralizirana a da pritom nije bilo štete, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Vlasti Brjanske oblasti, koja graniči s Ukrajinom, također su jutros objavile da je na njihovu području srušen jedan ukrajinski dron. Pritom nije bilo žrtava ni štete, objavio je na telegramu guverner regijeAleksandar Bogomaz. Ostaci triju dronova pronađeni su uz to u noći na ulicama Belgoroda, rekao je guverner te regije Vjačeslav Gladkov.

Od početka ruske ofenzive u Ukrajini u veljači 2022., naselja i infrastruktura u ruskim regijama koje graniče s tom bivšom sovjetskom republikom bila su meta napada nekoliko puta, osobito dronovima, što je Moskva pripisala ukrajinskoj vojsci. U napadima je često bilo ljudskih žrtava. I nekoliko ruskih zračnih baza, neke stotinama kilometara daleko od bojišnice, bilo je pogođeno ukrajinskim dronovima, po Moskvi.

Putin naložio FSB-u da pojača svoje aktivnosti protiv zapadnih obavještajaca

14:58

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je u utorak sigurnosnoj službi (FSB) da pojača aktivnosti kako bi se suprotstavila “sve češćim operacijama špijunaže i sabotaže protiv Rusije” koju provode Ukrajina i zapad. U govoru dužnosnicima FSB-a, Putin je rekao da agencija mora zaustaviti “diverzantske skupine” koje ulaze u Rusiju iz Ukrajine, pojačati zaštitu ključne infrastrukture i spriječiti svaki pokušaj zapadnih sigurnosnih službi da ožive “terorističke ili ekstremističke ćelije” na ruskom teritoriju.

– Zapadne obavještajne službe uvijek su aktivno djelovale u Rusiji, a sada su upotrijebile dodatno osoblje, tehničke i druge resurse protiv nas. Moramo odgovoriti u skladu s tim”, rekao je Putin. Ruski predsjednik naložio je FSB-u da spriječi dotok ilegalnog oružja u Rusiju i ojača sigurnost u četiri ukrajinske regije koje je Moskva djelomično zauzela i smatra dijelom svog teritorija, što ne priznaje većina zemalja.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije