24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Dender: Kotorani ne zaboravljaju…

Campo Santo – Kotor

Povodom svetkovine Dana mrtvih ili Dušnog dana, u srijedu 2. novembra u 19 sati,  održati će se bogosluženje na groblju Sv. Franja na Gurdiću, na kotorskom svetom polju-Campo Santo.

Prije desetak godina, na inicijativu sada pok. don Antona Belana, četvorica Kotorana, don Tonći, Anto Palma, Slavko Dabinović i Saša Dender počeli su sa paljenjem lumina na franjevačkom groblju, odavajući pomen Kotoranima koji počivaju na tom groblju, da bi, u zadnje dvije godine, bogosluženje na franjevačkom groblju bilo uvršteno u raspored svetkovina kotorske biskupije povodom Svih Svetih i Dušnog dana.

Kotorski Campo Santo najstarije je gradsko groblje ne samo u Kotoru, već i mnogo šire, jedinstveno na našoj obali na kojem su tokom srednjeg vijeka sahranjivani, plemići, pisci, zanatlije, crkvena lica, kao i mnogi drugi Kotorani koji su nas zadužili da imamo Kotor ovakav kakav je danas, grad upisan na Listu svjetske kulturne baštine.

Campo Santo – Kotor

Iako sama riječ groblje asocira na svijet mrtvih, ovi grobovi pružaju brojna svjedočanstva o životu ljudi koji su u njima sahranjeni, a samim tim i o vremenu i gradu u kojem su živjeli. Ovo mjesto nije samo arheološko nalazište ili spomenik kulture, ima tu nešto mnogo dublje, tu počivaju naši preci, naši Kotorani , dio našeg identiteta, dio našeg naslijeđa, dokaz da nismo od juče, kazao nam je Saša Dender.

Zato večeras, srijeda, u 7 ura uveče, svratite do Franjevačkog groblja na Gurdiću, sa luminom ili bez njega nije važno, da se zajedno poklonimo sjenima onih koji su nam ostavili u naslijeđe nemjerljivo kulturno i duhovno bogatstvo, poručio je Dender.

Najčitanije