24 C
Kotor

Slušaj online radio

“Destinacijskim turizmom niko se ne bavi, sve je prepušteno elektronskim kanalima prodaje…”

Budva – foto Boka News

Uporedo sa lijepim vremenskim prilikama, u primorskim gradovima je krenula i predsezona. U Budvi tako trenutno boravi oko 9.000 turista, od čega je oko 5.000 u privatnom, a nepunih 4.000 u hotelskom smještaju.

Uprkos ovako sjajnim najavama za predsezonu i glavnu turističku sezonu u Budvi, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, prof. dr Rade Ratković ima krtički pristup određenim trendovima u turizmu.

“Kod nas je trend da smo penetrirani na regionalnom tržištu, dok su ostale destinacije Mediterana primarno penetrirane na tržišta Zapadne Evrope. Nemamo umrežene male hotele, preduzeća su nam fragmentirana, tako da nemamo dobar nastup na organizovano tržište koje produkuje dugu sezonu. One destinacije koje imaju organizovani turizam od Uskrsa već imaju kontinuitet punjenja po koncetu toplog kreveta. Grupa izađe, grupa dolazi, pa sve do novembra. Nažalost, mi to nemamo jer se destinacijskim turizmom niko ne bavi, sve je prepušteno elektronskim kanalima prodaje i samim preduzetnicima da se sami snalaze,” naveo je Ratković.

Ipak, veliki broj turista iz različitih krajeva svijeta već sada uživa u svim blagodatima koje Budva može da ponudi, a među posjetiocima su i turistički radnici koji će sve ono što su doživjeli i vidjeli na crnogorskom primorju prenijeti većem broju turista iz svojih matičnih zemalja.

“Ja sam agent za putovanja iz Londona i apsolutno volim Crnu Goru. Smještena sam u Budvi. Svi su jako druželjubivi. Imali smo taksi turu i do Kotora, bili smo na ostrvu Gospa od Škrpjela, danas smo bili do Svetog Stefana i Petrovca, zatim smo se brodom zaputili do ostrva sa malom crkvom. Apsolutno je prelijepo, obožavam vaše pejzaže, spektakularni su sa svim ovim planinama,” poručila je gošća iz Velike Britanije.

Najčitanije