12 C
Kotor

Slušaj online radio

Dječja nedjelja u Kotoru- od predstava, izložbi i radionica, do šaha i ragovora o zdravlju

Dječja nedjelja u Kotoru- Dževerdanović animirao djecu u Staklenoj galeriji

Program „Dječje nedjelje“ završava večeras, u petak, 6. oktobra, razgovorima „O mandolini“ uz VIS „Škuribanda“ od 17 sati u Gradskoj biblioteci i čitaonici



Izložbom likovnih radova devetogodišnjeg Andrije Blagojevića, učenika IV razreda učenika četvrtog razreda Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti, u Staklenoj galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“, otvorena je Dječija nedjelja u Kotoru. Brojni najmlađi posjetioci imali su priliku da u grupama razgledaju radove nacrtane olovkom, tušem, flomasterom, naslikane vodenim i uljanim bojama i temperama, koje je osmislio i stvorio njihov talentovani vršnjak, porijeklom iz Nikšića. Radovi su hronološki postavljeni prema vremenu nastanka, od najranijih dana kada je počeo da se bavi crtanjem.

Nastavnice razredne nastave Dara Kašćelan i Radmila Nikolić dovele su svoje đake IV razreda iz Područnog odjeljenja OŠ „Njegoš“ u Škaljarima.

– Obišli smo Pomorski muzej, prošetali Starim gradom, objasnile smo djeci trgove i palate, a zatim smo posjetili izložbu Andrije Blagojevića.Djeca su prezadovoljna, zainteresovana, razdragana. Koliko god da žive ovdje u Kotoru, neka od njih su prvi put vidjela Pomorski muzej, oduševila su se eksponatima i poželjela da ponovo dođu i sve to opet detaljnije vide, kaže nastavnica Dara Kašćelan.

Ovih dana su sale, foajei, atrijum Kulturnog centra bili ispunjeni djecom – učenici svih osnovnih škola sa područja Opštine, od Grblja do Risna, imali su priliku da uživaju u zanimljivom, raznovrsnom programu. Predavanja pedijatra dr Vladimira Dedovića održana su u saradnji sa Domom zdravlja Kotor u osnovnim školama „V. Drobnjaković“ u Risnu i „N. Đurković“ u Radanovićima, a lutkarsku predstavu „Crvenkapa“ Teatra mladih iz Podgorice,  gledali su i u Risnu i u Kotoru.

-Preko 300 đaka sa svojim nastavnicima, pa i roditeljima,  juče su imali priliku da pogledaju predstavu „Crvenkapa“, velika sala Kulturnog centra bila je ispunjena gledaocima, što je za nas kao organizatore programa veliko zadovoljstvo, kaže nam Miloš Dževerdanović, predstavnik Kulturnog centra.

Učesnici Turnira u šahu održanog u Omladinskom klubu za djecu i mlade  do 18 godina sa teritorije Opštine Kotor (mada su imali jednoga gosta iz Budve), dobili su diplome. Mladi Mert Bilmiš, državljanin Turske, pobijedio je u muškoj konkurenciji, a Nikolina Dževerdanović je apsolutna pobjednica u ženskoj konkurenciji. Među najuspješnijima su i Nikolas Kataros, Nikola Debelnogić i Bogdan Bulajić. Imali su priliku da se druže sa novinarom, piscem i šahistom Draganom Popadićem, sa kojim su kroz promociju njegove knjige „Kad figure ožive“ razgovarali na temu šaha. Program „Dječje nedjelje“ završava večeras, u petak, 6. oktobra, razgovorima „O mandolini“ uz VIS „Škuribanda“ od 17 sati u Gradskoj biblioteci i čitaonici.

Urednica programa za mlade Aleksandra Tomović je istakla da ovim programima nastoje da promovišu prava djeteta, poboljšanje društvene brige za njih i jačanje svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece i njihovim psiho-socijalnim odrastanjem.

Lokalna samouprava je, po riječima gradonačelnika Vladimira Jokića, obnovila sva sportska igrališta na teritoriji Opštine Kotor. U planu je opremanje Gradskog parka novim mobilijarom za djecu, a početkom naredne godine biće formiran i veliki gradski park.

Radionica u Pomorskom muzeju, o vili Alkimi u vrtićima

Likovnu radionicu “Napravi svoj mozaik” za nadarene učenike sedmih razreda osnovnih škola sa područja Opštine, u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor održala je akademska slikarka Bosiljka Bakočević iz Risna, a rezultati su predstavljeni u Galeriji Pomorskog muzeja.

Mališani iz svih objekata kotorskog vrtića „Radost” uživali su u maloj dramskoj priči o vili Alkimi i o nastanku grada Kotora, koju su im u amfiteatru Resursnog centra u Škaljarima za mališane vrtića u Škaljarima i na Prčanju, zatim u Radanovićima, Risnu, Dobroti I na Zlatnim njivama u Kotoru, dočarale Milka Kolundžić i Aleksandra Dejanović. Ovim programom su poslenice OJU „Muzeji” Kotor u okviru kampanje „Pravac muzej, smjer vrtić“, obilježile Dječju nedjelju.

/M.D.P./

Najčitanije