8 C
Kotor

Slušaj online radio

Donacija CDPR Domu zdravlja Herceg Novi

Riba – hrana i lijek

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je ZU DZ Herceg Novi. Tom prilikom direktoru dr Goranu Komaru poklonjen je korisni edukativni materijal „Riba – hrana i lijek” za pacijente i sve one koji koriste usluge ove medicinske ustanove.

Edukativni materijal CDPR u vidu brošure obuhvata osnovna obavještenja i naznake o sastavu mesa riba, vitaminima i sastojcima koje sadrži, sastavu ribljeg ulja, kao i u čemu pomažu esencijalne masne kiseline koje su takođe u velikoj mjeri prisutne u ribi i ribljem ulju. U brošuri je ukratko data podjela riba na morske i slatkovodne, od kojih se morske dijele na plavu i bijelu ribu, a slatkovodne na šaranske i pastrmske vrste. U nastavku brošure data su takođe i osnovna obavještenja o načinima pripreme za jelo i bolestima koje sprečava ishrana bogata ribom.

Navedene su i neke od osobina mesa riba, kao što je da energetska vrijednost ribljeg mesa iznosi od 320 do 920 džula na 100 grama ribe, da vode u mesu ribe ima 80 %, a bjelančevina između 16 i 20 %.

Isto tako riblje meso je bogato vitaminima A i D, od mineralnih tvari najviše sadrži fosfor, kalcijum i magnezijum, a od mikroelemenata jod, željezo i bakar. Mnogi vjerovatno ne znaju da se riblje meso u organizmu svari za otprilike tri sata, a meso goveda za deset i više sati. Tako kod naroda koji konzumiraju veliku količinu ribe u svojoj ishrani (Mediteranci, Eskimi i Japanci) smanjena je stopa obolijevanja od kancera, dijabetesa i srčanih oboljenja.

Stoga je naša preporuka da budu obavezno najmanje dva obroka ribe svake nedjelje, jer je riblje meso jedna od najvažnijih i najzdravijih namirnica u prehrani čovjeka.

Iz gore navedenih razloga brošura je štampana da istovremeno posluži pacijentima koji već imaju nekih problema, ali i da bi djelovala preventivno na sve u borbi protiv raznih bolesti, među kojima su svakako najteže kancer i bolesti srca i krvnih sudova.

Najčitanije