8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr Živojnović i Dabović kandidati za Oktobarsku nagradu i Povelju Opštine Herceg Novi

zivojinovic-dabovic

Žiri za dodjelu nagrada i Povelje Opštine Herceg Novi razmatrao je dostavljene predloge na sjednici održanoj 05. oktobra, utvrdivši kandidate: za oktobarsku nagradu i po predlogu grupe građana – dr Relja Živojnović, za povelju Herceg Novog i po predlogu Sportskog centra Igalo – Ana Dabović.

Kako se navodi u predlogu grupe građana, dr Relja Živojnović je najpoznatiji očni ljekar na svijetu, koji je prvi obavio hiruršku obradu mrežnjače, a penziju provodi u Herceg Novom, u koji je donio biljke sa svih strana svijeta.

Živojnović je rođen 1931. godine u Gracu, u Austriji. Po rođenju, živio je kratko u Vojvodini, da bi se porodice doselila u Herceg Novi 1934. Godine. Zbog ratnih dešavanja, školovao se na Cetinju i u Herceg Novom, a maturirao u Dubrovniku 1949. godine. Završio je medicinski fakultet u Zagrebu, staž u Meljinama, da bi zajedno sa suprugom 1960. godine otišao u Njemačku, a potom i u Roterdam, gdje završava specijalizaciju iz oblasti oftamologijePoslednjih 8 godina proveo je u Belgiji u Antverpenu, gdje je i dočekao penziju.
-Nakon odlaska u penziju, dr Živojinović je svoje slobodno vrijeme pretvorio u ljubav prema cvijeću. Botanička bašta i njegovom đardinu u Herceg Novom je nešto teško opisivo. Donosio je svom gradu, parku hotela Boka, biljke iz svih dijelova svijeta, tako da je i na taj način pokazao i dokazao kako se ljubav bez interesa moće dati i pokloniti na hiljadu načina, navodi se u predlogu grupe građana.

Kako se navodi u predlogu Sportskog centra Igalo, Ana Dabović je dijete Herceg Novog, uspješna sportistkinja koja je ponikla u lokalnom klubu, a svojim vrhunskim sportskim rezultatima je najbolji ambasador našeg grada u svijetu.

Uz već bogatu igračku karijeru, Ana Dabović je prva srpska košarkašica u istoriji koja je osvojila titulu šampiona američke WNBA lige za sezonu 2016. godine, igrajući za ekipu Los Angeles Sparks. Standardni je član ženske košarkaške reprezentacije Srbije. Zvanično je proglašena za najbolju igračicu (MVP) prvenstva Evrope u Mađarskoj i Rumuniji 2015. Godine. Trenutno igra u francuskoj ligi za ekipu BLMA (Basket Lattes Montpellier Agglomeration).

-Svojom igrom, ali i zalaganjem na terenu Dabovićeva je osvojila simpatije mnogih u Crnoj Gori i Srbiji i apsolutno zaslužuje da bude dobitnica povelje grada Herceg Novog, kao zaslužan ambasador novskog sporta, navodi se u predlogu Sportskog centra Igalo.

Sledećeg ponedeljka žiri će raspravljati o kandidatima i obaviti tajno glasanje. Žiri za dodjelu Oktobarske nagrade i Povelje Herceg Novog čini 9 članova, predstavnika svih partija zastupljenih u Skupštini.

Najčitanije