30 C
Kotor

Slušaj online radio

Đurović: Želimo da turizam u Crnoj Gori živi 365 dana

Goran Đurović

Cilj ove Vlade je da učinimo Crnu Goru cjelogodišnjom destinacijom, želimo da turizam živi svih 365 dana, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na otvaranju 33. Sajma turizma, Alpe Adria u Sloveniji, na kojem se Crna Gora predstavlja kao zemlja partner.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, riječ je o jednom od najznačajnijih događaja u turizmu koji promoviše zeleni i održivi turizam, te predstavlja široki spektar ponuda za ljubitelje aktivnog odmora.
Iz ovog reosra istakli su da je tržište Slovenije jedno od važnijih kada su u pitanju regionalni turisti.
– Predstavljanje na ovom, ne tako malom turističkom tržištu doprinijeće boljoj vidljivosti Crne Gore i boljem prezentovanju turističke ponude u zemljama koje su izuzetno zainteresovane za ponudu aktivnog turizma u zemljama Zapadnog Balkana – naveli su u saopštenju.
Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG), zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom na ovogodišnjem sajmu prezentuju ponudu za predstojeću ljetnju sezonu, kao i ponude za periode pred i post sezone.
Na otvaranju sajma, Đurović je Crnu Goru predstavio kao zemlju sa obiljem nevjerovatnih lokacija i aktivnosti od plaža Jadranskog mora do visokih vrhova Prokletija, Bjelasice i Durmitora, ali i zemlju kvalitetne event ponude i dom nekih od najstarijih vinograda i maslina u Evropi, kao i brojnih lokacija svjetske baštine UNESKO-a.
– Turistima u Crnoj Gori su na raspolaganju brojne avanture, počev od adrenalinskih i aktivnih sportova, kao i jedinstvene ski & sea ponude koja uključuje aktivnosti od hodanja na krpljama do jedrenja, i to u jednom danu. U ovome je draž naše male Crne Gore – dodao je Đurović.
Direktorica NTO CG Ana Tripković Marković je istakla da su veze između Slovenije i Crne Gore iz godine u godinu intenzivnije, što je potvrdio i status Crne Gore kao zemlje partnera ovogodišnjem sajmu.
– Tržište Slovenije je za nas od izuzetnog značaja, prošle godine smo, u odnosu na 2021, ostvarili rast broja dolazaka turista iz Slovenije u kolektivnom smeštaju od 120% i broja noćenja od 113%. To je odličan pokazatelj koji nas upućuje da nastavimo sa promotivnim aktivnostima, a nastup kao zemlja partner na sajmu Alpe Adria u Ljubljani nas je izvrsno pozicionirao na slovenačkom tržištu. Posebno smo ponosni što su danas sa nama lokalne turističke organizacije i zajedno planiramo nastavak promotivnih aktivnosti na ovom tržištu – kazala je Tripković Marković.
Delegacija Crne Gore predvođena ministrom Đurovićem, sastala se sa Matjažom Hanom, ministrom ekonomije, turizma i sporta Republike Slovenije. Na sastanku je bilo riječi o dodatnom povezivanju naših destinacije, saradnje i privlačenju većeg broja slovenačkih turista, te razmijeni iskustava i dodatnog jačanja saradnje u svim oblastima ekonomije.
– Rješenje je u partnerstvu, koordinaciji i povezivanju – zaključeno je na sastanku.

Najčitanije